Petak, 21.12.2012.

00:19

Srbi: Platforma štiti naše interese

Srbi sa Kosova i Metohije pružili su principijelnu podršku predsedniku i Vladi i ocenili da platforma štiti njihove interese, prava i dostojanstvo.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Srbi sa Kosova i Metohije dali su principijelnu podršku predsedniku Srbije i Vladi na institucionalizciji zaštite prava Srba i Srbije u daljim razgovorima Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju nakon dvočasovnog sastanka Nikolića i čelnika kosovskometohijskih opština.

U sopštenju nakon sastanka na kome je Nikolić upoznao predstavnike kosovskih Srba sa platformom o nastavku pregovora Beograda iPrištine, dodaje se da taj dokument "daje rešenje suštinskih pitanja i ne ostavlja mogućnost podele Kosova i Metohije".

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije su, kako se dodaje, izrazili zahvalnost navodeći da dugi niz godina nisu bili okupljeni na jednom mestu i da do sada nisu bili bili konsultovani oko sopstvene sudbine.

U saopštenju se navodi i da je Nikolić rekao da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u Platformi.

Prema rečima predsednika, Beograd je do sada rešavao probleme Albanaca u pokrajini, a da su Srbima samo pravljeni problemi.

"Do sada nije postojala odgovornost onih koji su vodili pregovore i država se krila iza činovnika, govoreći da je izvojevana pobeda u pregovorima, a u stvarnosti su Srbi suočeni sa sve većim problemima", rekao je predsednik Srbije.

U saopštenju piše i da je predsednik izrazio želju da Srbi na Kosovu i Metohiji žive zajedno i da se za opstanak bore zajedno, bez podela.

Navodeći da vremena nema i "da ono što smo mogli juče ne možemo danas, a ono što možemo danas, nećemo moći sutra", Nikolić je pozvao predstavnike Srba da održe sastanak i donesu zajedničke zaključke o platformi i eventualne sugestije.

U saopštenju se dodaje da su čelnici Srba sa Kosova danas predložili da se u platformi predvidi i održiv povratak više od 240.000 proteranih Srba sa Kosova i Metohije.

Predsednik opštine Kosovo Polje Stevica Lazić je u velikoj meri zadovoljan platformom i kaže da će sledeće nedelje o njoj razgovarati s predsednicima opština.

"Naše mišljenje o platformi u pisanoj formi ćemo dostaviti predsedniku", kazao je Lazić novinarima i dodao da je vreme za upoznavanje s platformom bilo kratko, ali da je u većoj meri zadovoljan sa onim što je pročitao, jer Srbima obezbeđuje opstanak.

Lazić je dodao da su predstavnici opština sa Nikolićem najviše razgovarali o svakodnevnom životu i problemima kosovskih Srba.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin po izlasku sa sastanka nije davao izjave novinarima.

Koordinatorka opštine Dečani Snežana Paunović rekla je novinarima da Srbi veruju u nacrt platforme o Kosovu i u rukovodstvo Srbije, ali da će se o tom dokumentu izjašnjavati naknadno u lokalnim institucijama. Ona je dodala da nema dovoljno hrabrosti da komentariše dokument, koji je videla pre dva sata.

"Nemam dovoljno hrabrosti da komentarišem nešto što sam videla pre dva sata", kazala je novinarima Paunovićeva, koja je prva izašla iz zgrade Predsedništva, nakon dvočasovnog sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i čelnika kosovskometohijskih opština.

Prema njenim rečima, nakon što lokalne institucije budu raspravljale o platformi, Srbi će imati još jedan sastanak s predsednikom Nikolićem.
(Foto: Beta)
Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je državna platforma dobra osnova za razgovore sa prištinskim vlastima i najavio da će uskoro biti održana sednica srpskih opština sa severa Kosova na kojoj će odbornici biti upoznati sa tim dokumentom.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu, Milović je televiziji Most iz Zvečana rekao da je novo u platformi to što se traži autonomija srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

"Tu bi bile ne samo četiri opštine sa severa pokrajine već i opštine Gračanica, Štrpce i Gora", rekao je on i dodao je državnom platformom predviđeno da opštine imaju izvršne nadležnosti u prosveti, zdravstvu, kulturi, telekomunikacijama, energetici i rudarstvu.

Milović je rekao da im je predsednik Nikolić saopštio da u slučaju da imaju primedbi u pisanoj formi ih dostave srpskim vlastima u Beogradu.

"Ako budemo imali ozbiljnijih primedbi, kako nam je i predsednik Nikolić rekao, u pisanoj formi ćemo ih dostaviti Beogradu a nakon toga, do kraja godine, republička skupština treba da se izjasni o predlogu platforme a potom i da je usvoji", rekao je predsednik opštine Zvečan.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić za B92 kaže da je predsednik Nikolić od predstavnika Srba s Kosova dobio apsolutnu podršku za platformu.

"Ono što je nama najvažnije je da platforma uvažava interese rezoluciju 1244 i da poštuje ustav republike Srbije. Za nas je najbitnije da autonomija srpskih opština ne predstavlja autonomiju u okviru takozvane republike Kosovo već u okviru Republike Srbije i autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, to je ono što smo mi sve vreme zahtevali i zbog toga smo zahvalni predsedniku Nikoliću jer platforma zaista sadrži odredbe koje su u skladu sa našim Ustavom, a to smo mi i sve vreme tražili", rekao je Pantić.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović kaže da nisu imali mnogo vremena da se detaljnije upoznaju s platformom i da su tokom sastanka insistirali na tome da se stvore mogućnosti da se Srbima omogući povratak na Kosovo, jačanje srpskih institucija, prestanak privatizacije koju sprovode takozvani privremeni kosovski organi, i prestanak prodaje privatne srpske imovine.

"Platforma koju smo videli na stolu, a nismo imali vremena da pročitamo i podrobnije se upoznamo na prvi mah može delovati pozitvno međutim ostavlja otvoreno pitanje, a imamo iskustva sa deklaracijama i rezolucijama, koje su usvajane u Skupštini, a to je da li će se zaista iskreno stati iza te platforme, i da li će ceo državni vrh imati istinsku nameru da istraje u toj borbi. Što se tiče Srba sa Kosova i Metohije mi smo iskreni da istrajemo da ostanemo na KiM i time damo svoj doprinos", kazao je Mihajlović.

Predsednik Srbije je juče sa opozicionim liderima razgovarao o platformi za Kosovo.

U platformi, Beograd zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima. Šta još piše u tekstu platforme pročitajte ovde.

U autonomnoj oblasti bi, pored opština na severu Kosova, trebalo da budu opštine kao Gračanica, Štrpce i druge. U platformi, koja ima oznaku non pejper dokumenta (non paper), zahteva se i da male enklave, poput sela, imaju status opština i da dobiju specijalni status.

Kocijančić: Radimo po zaključcima od 11. decembra

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič nije danas želela da komentariše detalje iz platforme Beograda za rešenje pitanja Kosova, već je rekla da EU nastupa sa pozicija usvojenih na sastanku šefova diplomatije EU.

"Nemamo komentar na to (platformu Beograda). Naš je stav jasan - radimo po zaključcima koji su usvojeni 11. decembra (na sastanku šefova diplomatije EU)", rekla je Kocijančič u telefonskoj izjavi za agenciju Beta.

Na tom sastanku postignut je dogovor da se na proleće 2013. Godine proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, do juna odrede datum početka pregovora.

U zaključcima se navodi da dalje napredovanje Srbije ka EU zavisi od napretka koji Srbija bude ostvarila u "reformama i pospešenju odnosa s Prištinom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: