Nedelja, 19.02.2012.

16:46

"Tačijevo rešenje neprihvatljivo"

Rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima u kojem bi se pominjala Deklaracija o nezavisnosti neprihvatljivo za Srbiju, kaže Borislav Stefanović.

Izvor: Beta

Default images

Stefanović je potvrdio da će u utorak, 21. februara, beogradski tim biti u Briselu na nastavku pregovora sa Prištinom i dodao da je za "Beograd prihvatljivo rešenje u kojem se pominje Rezolucija 1244 SB UN, savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali ne i Deklaracija o nezavisnosti Kosova koja predstavlja pokušaj legitimacije nezavisnosti Kosova".

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je ranije danas u Prištini da će u utorak u Briselu kosovski tim predstaviti predlog po kojem će Kosovo na regionalnim forumima biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država što će se postići pominjanjem deklaracije o nezavisnosti, mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Takozvana deklaracija o nezavisnosti Kosova ne može biti prihvatljiva za Beograd jer je ona ne samo kontadiktorna sa medjunarodnim dokumentima na koje se pozivamo već i predstavlja pokušaj legitimacije takozvane nezavisnosti Kosova", istakao je Stefanović.

On je kazao da je nezahvalno komentarisati konkretna rešenja, ali da je Priština napravila "ozbiljan faul" motivisan, kako je rekao, strahom od domaće javnosti pred odluke koje će možda morati da donesu.

Stefanović je naveo da će beogradski tim u utorak pokušati "sve što je moguće" da se pronadje adekvatno rešenje za regionalno predstavljanje, ali u skladu sa Ustavom Srbije, nacionalnim interesima i Rezolucijom 1244 SB UN.

"Tražićemo i najmanju mogućnost za postizanje obostrano prihvatljivih dogovora, ali rešenje mora bii tako da sadrži Rezoluciju 1244 i da ni na koji način ne narušava međunarodne dokumente koji su doneti o statusu Kosova", kazao je Stefanović.

Dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine uslov je koji Srbija mora da ispuni za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Stefanović je naveo da je za Beograd važno da Srbija dobije status kandidata, ali da Priština nema pravo veta na evropske integracije Zapadnog Balkana.

"Nadamo se da svi u međunarodnoj zajednici, koji su u orgomnoj većini podržali naš konstruktivan, kreativan pristup i predloge, neće dozvoliti da Priština ima pravo veta na evropske integracije Zapadnog Balkana i da bude ta koja odlučuje da li će se su širiti ili ne", kazao je Stefanović.

On je dodao da to ne bi bilo prihvatljivo ni za međunarodnu zajednicu, ni za Brisel, i da će se "u utorak i sredu videti da li će ta teza biti potvrđena ili ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: