Utorak, 27.10.2009.

15:20

Komšić otkazao put u Švedsku

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić otkazao je posetu Švedskoj zbog odluke švedske vlade da Biljana Plavšić bude prevremeno puštena na slobodu.

Izvor: Beta

Default images

Komšićeva poseta bila je planirana za početak novembra. "Posebno se ima u vidu da je švedska vlada to htela učiniti, a ne da je bila prisiljena", saopštio je danas Komšić. Prema zakonu, rekao je, oslobađanje zatvorenika nakon izdržane dve trećine kazne se "ne podrazumeva, već postoji samo kao mogućnost".

"Posebno je neprihvatljivo i kompromitujuće za švedsku vladu ponašanje njenog ministra spoljnih poslova Karla Bilta koji je bio svedok odbrane na suđenju Biljani Plavšić, te ju je posećivao u zatvoru da bi na kraju učestvovao u donošenju ove odluke švedske vlade", navodi Komšić u saopštenju.

On podseća da je još u septembru prošle godine uputio pismo predsedniku parlamenta i premijeru Švedske u kojem je zatražio od švedskih vlasti da ne odobre prevremeno puštanje Plavšićeve iz zatvora.

Komšić je tada naveo da bi "bila velika greška bilo kakav akt milosrđa prema osobi koja je, kao član najužeg ratnog rukovodstva bosanskih Srba, osuđena za najgore zločine počinjene protiv čovečnosti, te učestvovala u planiranju, kreiranju i sprovođenju progona i uništenja Bošnjaka, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva u BiH".

Komšić je izrazio žaljenje i izvinjenje zbog otkazivanja predviđenih susreta sa švedskim kraljem i predstavnicima dijaspore BiH kojih samo u Švedskoj živi više od 60.000.

O oslobađanju Biljane Plavšić i njenom dolasku u Srbiju, možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: