Svet 35

20.05.2024.

19:15

Opasna odluka Kine: "Tražili ste rat, sad gledajte"

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da će zabraniti nekim američkim kompanijama uvozne i izvozne aktivnosti vezane za Kinu, uključujući prodaju oružja Tajvanu, i zabraniti im nove investicije u Kini.

Izvor: Blic/Ana Jelovac

Opasna odluka Kine: "Tražili ste rat, sad gledajte"
depositphotos/Alan

Podeli:

Ministarstvo je stavilo General Atomics Aeronautical Sistems na svoju listu nepouzdanih subjekata jer je kompanija prodavala oružje Tajvanu, navodi se u saopštenju. Uključena je i kompanija General Dinamics Land Sistems.

Prema državnim medijima, Boeing Defence, Space & Securiti je takođe na crnoj listi. Višim menadžerima sve tri kompanije zabranjen je ulazak u Kinu, dok će im biti ukinute radne dozvole, status posetioca i boravka, a zahtevi koje podnose neće biti odobreni, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi državna novinska agencija Sinhua.

Kina je takođe pokrenula antidampinšku istragu protiv određenih proizvođača hemikalija iz Evropske unije, Sjedinjenih Država, Japana i Tajvana, saopštilo je u nedelju Ministarstvo trgovine.

Hemikalije u pitanju su "kopolimerizovani paraformaldehid", koji može "delimično da zameni bakar, cink, kalaj, olovo i druge metalne materijale", a koristi se u automobilskim delovima, električnim uređajima i industrijskim mašinama.

Eksperti vide mere kineske vlade kao reakciju na nedavna dešavanja u trgovinskom sporu sa Zapadom. Između ostalog, predsednik SAD Džo Bajden je prošle nedelje uveo posebne stope carine na uvoz električnih automobila iz Kine.

Podeli:

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina uzvratila Americi sankcijama

Kina je danas uvela sankcije visokim rukovodiocima američke kompanije "Lokid Martin" (Lockheed Martin) zbog prodaje oružja kineskom regionu Tajvanu.

20:05

21.6.2024.

21 h

Podeli: