Zanimljivosti 15

21.05.2024.

21:59

Kineska marka najavila leteći automobil za 2026. godinu

Čini se da nismo previše udaljeni od trenutka kada će automobili moći i da lete, jer su brojne kompanije već predstavile konceptne, ali i testne modele.

Izvor: Zimo

Kineska marka najavila leteći automobil za 2026. godinu
Xpeng

Podeli:

Pristup letećim automobilima prilično je različit, pa je neka vozila teško svrstati u kategoriju klasičnih automobila, već je pre reč o nekoj vrsti dronova koji se mogu koristiti kao leteći taksiji.

Takav neobičan koncept predstavila je i kineska kompanija Xpeng, odnosno njihov odsek Xpeng AeroHT. Zove se Land Aircraft Carrier i sastoji se od dva dela, a jedan je neka vrsta velikog pikapa ili kamiona, dok je drugi električni dron za dve osobe. 

Taj dron je smešten u velikom prtljažniku pikapa iz kog izlazi na posebnoj rampi, nakon čega se odvaja od vozila. Putnici sedaju u dron kojim zatim mogu da polete, a kada su gotovi sa letom, dron se vraća u kamion. 

Zanimljivo je da, barem na početku, putnicima neće trebati posebna dozvola za upravljanje dronom, a razlog za to je što bi letelica trebalo da se koristi za sport i zabavu. Vremenom, kada dron bude leteo bliže urbanim centrima, pilotima će ipak trebati dokumenti koji potvrđuju da mogu da upravljaju takvim letelicama.

Kineska kompanija i ranije je imala najave oko početka prodaje ove kombinacije vozila i letelice, i tada su govorili kako će prvi modeli stići krajem 2025. godine. Međutim, ovaj rok je pomeren, pa ne bi trebalo da nas čudi ako vremenom ponovno "probiju" datum početka prodaje.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: