Ishrana 0

21.05.2024.

21:52

Ovaj čaj štiti srce i snižava krvni pritisak

Mnogi ljudi vole da piju čaj, a neki ga piju i kao zamenu za kafu s obzirom na to da mnogi čajevi sadrže značajno manju količinu kofeina.

Izvor: Index.hr

Ovaj čaj štiti srce i snižava krvni pritisak
Shutterstock/WIROJE PATHI

Podeli:

Uz pijenje određenih vrsta čajeva povezuju se različite zdravstvene dobrobiti, a doktor Tim Bon smatra da redovnto konzumiranje crnog čaja može pomoći u zaštiti srca i sniziti krvni pritisak.

"Čini se da uživanje u šoljici crnog čaja ima dobrobiti za srce i krvni pritisak, zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom jedinjenju koji se zove tearubigin", ističe Bon, prenosi Express.

Dodaje da crni čaj sadrži tearubigin, koji je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj grupi polifenola, poznatih po snažnim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima.

"Zdravstvene dobrobiti tearubigina utiču na krvne sudove, smanjenje upale, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija", objašnjava on.

Osim u zaštiti srca, spoj tearubigin utiče i na krvni pritisak. Bon ističe da je "krvni pritisak jedno od ključnih područja zdravlja na koje tearubigin može uticati".

Objašnjava da skuvani crni čaj može sadržati 115 mg flavan-3-ola na 100 grama.

"U crnom čaju, tearubiginini čine čak 70 posto flavan-3-ola, odnosno 81.3 posto na 100 grama", dodaje i zaključuje da bi crni čaj što češće trebalo piti, prenosi Express.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

9 h

Podeli: