Aktuelno 3

22.05.2024.

10:00

File Explorer za Windows 11 dobio gomilu izmena, neke su veoma korisne

Još uvek se sećamo da prve promene kod File Explorera na Windowsu 11 nisu bile baš dobro prihvaćene od strane korisnika.

Izvor: PCChip/Ervin Mičetić

File Explorer za Windows 11 dobio gomilu izmena, neke su veoma korisne
mundissima / Shutterstock.com

Podeli:

Microsoft je zbog toga bio prisiljen da tokom vremena izmeni aplikaciju i odgovori na kritike, pa je dodata nova "Home" sekcija, podrška za više formata za arhiviranje, novi "details" panel i još nekoliko funkcija.

Definitivno je s očekivanjem dolaska 24H2 verzije Windowsa 11 potvrđeno da promenama kod File Explorera nije došao kraj, pa ćemo tako imati novi niz funkcija. Mora se priznati da su neke od njih zaista zanimljive, ali u isto se možete uveriti sami u nastavku teksta gde ćemo svaku zasebno opisati.

Oznake u kontekstualnom meniju

Stari kontekstualni meni u File Exploreru imao je ikone koje su označavale radnje kopiranja/lepljenja (copy/paste) i ostalog. Po pitanju praktičnosti se zaista radilo o dobrom načinu da se iskoristi manje prostora i da se on oslobodi kod kontekstualnog menija, ali same ikone su u takvom obliku pomalo zbunjujuće.

Kod Windowsa 11 24H2 ovakav izgled kontekstualnog menija izmeniće se i dodaće se oznake kod pomenutih ikona. Oznake će se pojavljivati odmah ispod ikona tako da će lakše identifikovati radnju koja želi da se sprovede bez kliktanja na pogrešnu.

Copilot u File Exploreru

Copilot može da identifikuje bilo koji kopirani tekst i prezentuje mogućnosti da se on sumira, objasni ili napravi njegovo dodatno oblikovanje.

U 24H2 verziji Windowsa 11 ide se korak dalje i moći će da se pošalje bilo koja datoteka iz File Explorera u Copilot direktno pomoću kontekstualnog menija.

Biće potrebno samo da se klikne desnim tasterom miša na datoteku i da se iz kontekstualnog menija odabere Copilot > Send to Copilot.

Pogodnije rešavanje naziva ekstrakovanih datoteka

Kada bi na Windowsu ekstrakovali datoteke iz pojedine arhivirane mape i kada bi došlo do problema zbog njihovih istih naziva, niste mogli odradite radnju do kraja za sve datoteke.

Na Windowsu 11 24H2 ova mala poteškoća je ispravljena i sada ćete radnju moći da propustite ili preimenujete sve datoteke na lokaciji. Radi se o sličnom principu kao i kod potvrdnog okvira (checkbox) koji se pojavljuje prilikom kopiranja datoteka na lokaciji mape.

Uređivanje metapodataka PNG datoteka

File Explorer imaće podršku za uređivanje metapodataka kod PNG datoteka i drugih slikovnih formata kao što je JPG. Moći ćete da dodajete tagove, rejtinge, menjate naslov fotografije i menjate brojne druge podatke.

Kreiranje TAR i 7z arhiva

Windows 11, 23H2 verzija, ima podršku za veći broj formata za arhiviranje, uključujući RAR, TAR i mnoge druge. Mali nedostatak je što ne može da se kreira arhivirana mapa od njih.

RAR arhiviranje još uvek neće bit dostupno u 24H2 verziji Windowsa 11, ali ćete zato moći isto da radite kod TAR i 7z formata. Odabraćete datoteku ili više njih i kliknućete na "Compress" opciju. U nastavku ćete moći da birate koji format želite, a TAR i 7z su neke od mogućih opcija.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: