Region 2

22.05.2024.

12:00

Drama na moru: Srbi isplovili kajakom a onda im se izgubio svaki trag, sa njima bilo i dete

Troje državljana Srbije, među njima i dvoipogodišnje dete, spaseni su nakon što su ujutro isplovili kajakom iz Čanja ka Kraljičinoj plaži. Nakon dvočasovne potrage nađeni su na Vezirovoj plaži uveče.

Izvor: Tanjug

Drama na moru: Srbi isplovili kajakom a onda im se izgubio svaki trag, sa njima bilo i dete
Shutterstock/set

Podeli:

Incident se dogodio juče, a zbog dugog boravka na moru, dete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spasavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

"Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar", saopšteno je iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL).

Kako navode, Pomorsko-operativni centar primio je u 20.28 sati poziv u kom je rečeno da su tri osobe, dve odrasle i dete, isplovile kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka. Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz luke Bar i brzo počeo pretragu u rejonu Čanj - Dubovica - Buljarica - Petrovac - Perazića Do.

"Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stenovite obale. Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – Jug, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gde su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama", navode u UPSUL.

Kako navode, u 22.42 časa, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, nakon čega su hitno transportovani čamcem do Bara, gde su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

"Akcija je spovedene u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gde su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore", saopšteno je iz UPSUL.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: