Srbija

Petak, 07.08.2015.

14:03

Mihajlovićeva: Više nećete biti "sa strane"

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručila da će država podići građevinsku operativu na noge i obezbediti domaćim firmama da rade.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Mihajlovićeva je čestitajući Dan građevinara najavila da će do kraja godine biti donet nov Zakon o komunalnim delatnostima i sledeće godine nov Zakon o građevinarstvu.

Građevinari su obeležili svoj praznik u kulturno-sportskom centu Rad u veseloj atmosferi uz tradicionalne pesme i folklor, a Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala je ministarki uručio Osmoavgustovsku nagradu za sveukupan doprinos Ministarstva razvoju te privredne grane. "Ne želim danas da pričam o statistici u građevinarstvu koja jeste loša i tačno je da je oko 20 odsto manje zaposlenih u građevinarstvu, da su plate ispod republičkog proseka i da je manji udeo građevinarstva u BDP", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da građevinari i Ministarstvo samo zajedničkim naporima mogu da dovedu do boljeg stanja.

Prema podacima Sindikata, pre svetske krize u 2007. godini u građevinarstvu Srbije je bilo zaposleno 82.750 radnika, a sada 63.166 radnika. Njihova prosečna zarada je oko 40.000 dinara.

Mihajlović evaje poručila da je njen zadatak kao ministarke građevinarstva da obezbedi domaćoj građevinskoj operativi da stane na noge i dodala da je država obezbedila projekte i novac.

Ona je izrazila očekivanje da su pred građevinastvom uspešniji dani i pozvala ih da se udružuju kako bi lakše dobijali poslove.

Mihajlovićeva je kazala da je jedan od priorioteta tog ministarstva da se obezbedi takav zakonodavni okvir da domaće firme dobijaju poslove kao glavni izvođači, a ne samo kao podizvođači, odnosno da ne budu stalno "sa strane", kao što je to bilo prethodnih godina.

"Sada moramo da se udružimo ka zajedničkom cilju", poručila je Mihajlovićeva.

Predsednik Samostalnog sidndikata radnika građevinarstva i IGM Srbije Duško Vuković je kazao da je srpsko građevinarstvo, nekada ponos srpske privrede u svetu, u poslednjih 25 godina u stagnaciji, što je najduže do sada.

"Nema posla za domaće građevinare ni u Srbiji ni u svetu, a to znači da nema ni para", primetio je Vuković.

On je kazao da su plate građevinara ispod proseka, da mnogi nisu mesecima primili platu i da su na rubu egzistencije, kao i da mnogo njih nema ni overene zdravstvene knjižice.

Prema njegovim rečima, mnoga domaća građevinska preduzeća, koja obuhvataju skoro 2.000 radnika, u završnoj su fazi privatizacije, a ne naziru se njihovi kupci i potencijalni strateški partneri.

Vuković tvrdi da su izmene Zakona o radu dovele do negativnih posledica po radnike i da sada poslodavci imaju manje finansijske obaveze prema radnicima.

On je kazao da više nema ni kolektivnog ugovora na granskom nivou, što je važno za suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Osmoavgustovska nagada je dodeljena i Savezu samostalnih sindikata Srbije, građevinskim firmama Planum iz Beograda, Jedinstvu iz Sevojna i Mladosti iz Leskovca, zatim sindikalnim organizacijama firmi Potpisje Kanjiža i Polet iz Novog Bečeja, kao i pojedincu - sindikalcu iz SSSS Živojinu Stojiljkoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: