Svet 0

27.05.2024.

12:30

Iran planira da poveća proizvodnju nafte

Iran planira da poveća proizvodnju nafte sa 3,6 na četiri miliona barela dnevno (bpd), javila je danas tamošnja agencija Tasnim.

Izvor: Tanjug

Iran planira da poveća proizvodnju nafte
Makarov Ilya/Shutterstock

Podeli:

Kako prenosi Rojters, Iran je u prvom kvartalu 2024. u proseku izvozio 1,56 miliona barela nafte dnevno.

Prošle godine je Teheran u proseku izvozio 1,29 miliona barela dnevno, što je za 50 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

"Iranci su naučili kako da zaobilaze američke sankcije. Ako Bajdenova administracija zaista želi da bude uspešna u sprovođenju sankcija, mora da se fokusira na Kinu", izjavio je ranije šef službe za geopolitički rizik u kompaniji Rapidan enerdži grup Fernando Fereira.

Ministarski sastanak država članica naftnog kartela OPEK plus, kome pripada Iran, biće održan 2. juna u onlajn formatu.

U istom danu će se održati i konferencija zemalja OPEK-a koja se održava redovno jednom u šest meseci, prenosi TASS.

Nekoliko zemalja OPEK plus, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju,  početkom prvog kvartala 2024. dobrovoljno je smanjilo proizvodnju nafte za ukupno 2,2 miliona barela dnevno kako bi se postigla ravnoteža na tržištu.

Prvobitno je bilo planirano da se ova mera primenjuje samo u prvom tromesečju, ali su početkom marta članice naftnog kartela produžile njenu važnost i na drugi kvartal 2024.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: