Aktuelno 2

27.05.2024.

10:19

Šta jedna šolja kafe radi našem telu iz minuta u minut?

Za mnoge od nas jutarnja kafa je suštinski deo našeg svakodnevnog rituala.

Izvor: Index.hr

Šta jedna šolja kafe radi našem telu iz minuta u minut?
Shutterstock/Tualek Photography

Podeli:


U prvih deset minuta

Kafa počinje da deluje deset minuta nakon prvog gutljaja. dr. Duane Mellor iz Britanskog udruženja dijetetičara tvrdi da to zavisi od toga koliko brzo se kofein apsorbuje u krvotok u delovima digestivnog sistema.

"Nakon ispijanja kafe, kofein će početi da se pojavljuje u krvi nakon desetak minuta. Neki apsorbuju manje količine kofeina kroz usta i želudac, ali se većina apsorpcije dešava u prvom delu creva", objasnila je ona.

Kada se kofein iz kafe apsorbuje, osetićete značajno povećanje energije koje će nas sprečiti da se osećamo umorno i učiniti nas budnijima.


Posle 20 minuta

"Kofein, koji blokira adenozinske receptore u telu, ne podstiče samo budnost. Takođe se smatra da izaziva porast krvnog pritiska u roku od pola sata nakon ispijanja kafe, a efekti se i dalje mogu videti oko četiri sata kasnije", kaže Dr Mellor.

Ovaj skok krvnog pritiska uzrokovan je kofeinom koji uzrokuje sužavanje krvnih sudova, što zauzvrat povećava broj otkucaja srca. Iako je privremeno, ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može dugoročno povećati vaš krvni pritisak.


Posle 45 minuta

Efekat kofeina na telo dostiže vrhunac nakon 45 minuta. Stimulativno dejstvo kafe, ubrzanje otkucaja srca i osećaj energetske energije poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Međutim, previše kafe može imati štetne posledice.

Previše kofeina može nas učiniti nervoznim ili anksioznim. Smernice Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije kažu da je oko 400 miligrama kofeina dnevno bezbedno za odrasle, što je ekvivalent četiri obične šolje. Trudnicama se savetuje da konzumiraju otprilike polovinu toga, dok je preporučena granica za tinejdžere oko 100 miligrama.


Posle 60 minuta

Kada počne stimulativni efekat kofeina, možda ćete primetiti neželjeni neželjeni efekat.

"Kada se kofein pojavi u vašoj krvi, osetićete diuretički efekat kafe. To znači da kafa može da izazove mokrenje. Kada pijete kafu, kofein u napitku inhibira proizvodnju antidiuretičkog hormona, ili ADH, koji normalno pomaže da se reguliše količina vode u vašem telu. To dovodi do toga da bubrezi ne apsorbuju vodu i povećava količinu urina", kaže dr Melor.

Ali, osim mokrenja, kafa može da podstakne i pražnjenje creva. Istraživanja su pokazala da kafa može da aktivira kontrakcije u debelom crevu i unutrašnjim mišićima. Studija iz 1998. pokazuje da kofein čini debelo crevo 60 odsto aktivnijim od vode. Ove kontrakcije u debelom crevu potiskuju sadržaj prema rektumu.


Posle 90 minuta i više

Vreme koje je potrebno za metabolizam kofeina varira od osobe do osobe. Ali za većinu ljudi, sat ili dva nakon prvog gutljaja kafe, stimulativni efekti počinju da nestaju, kao i diuretički efekti, kaže dr Melor. Ovo može izazvati osećaj umora, anksioznosti i slabe koncentracije.

Međutim, samo zato što osećate da kofein pada, ne znači da je potpuno napustio vaš sistem.

"Za većinu ljudi, količina kofeina opada za oko pola nakon šest sati kako se metaboliše u jetri. Iako se čini da efekti nestaju nakon sat ili dva, u vašem sistemu će i dalje biti dosta kofeina", primetio je dr Melor.

Kao rezultat toga, kofein može ostati u vašem telu do 12 sati, prema istraživačima Fondacije za spavanje. Dodaju da mnogi stručnjaci za spavanje preporučuju izbegavanje kofeina najmanje osam sati pre spavanja kako vam ne bi poremetio san, što znači da je najbolje izbegavati kafu kao popodnevno piće.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: