Svet 27

27.05.2024.

13:04

NATO optužio Kinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je u ponedeljak ulogu Kine u invaziji Rusije na Ukrajinu.

Izvor: B92.net

NATO optužio Kinu
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Stoltenberg je rekao da Kina „podupire rusku ratnu ekonomiju“ i da je povećala trgovinu sa Rusijom od početka rata u Ukrajini.

Stoltenberg je takođe istakao da Kina isporučuje Rusiji opremu dvostruke namene i da je isporučila 90 odsto ruske mikroelektronike, koja se koristi za pravljenje raketa, tenkova i aviona.

„Bez ove ekonomske podrške Kine, Rusija ne bi mogla da vodi rat na način na koji to rade u Ukrajini“, rekao je on, ponovivši da Peking „ni u jednoj fazi nije osudio“ ruske akcije u Ukrajini, prenosi Teletrejder.
 

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

12 h

Podeli: