Svet 6

26.05.2024.

11:24

Amerika širi pipke: "Naciljala" dva gasna polja

Američki energetski gigant Ekson potpisao je ugovor sa Vladom Alžira o istraživanju na dva polja prirodnog gasa na jugu te zemlje.

Izvor: Tanjug

Amerika širi pipke: "Naciljala" dva gasna polja
EPA-EFE/ALI HAIDER

Podeli:

Kako prenosi portal Nju Arab (New Arab), Ekson je postigao sporazum sa alžirskom državnom firmom Sonatrah i obe kompanije planiraju da "prouče mogućnosti za razvoj resursa ugljovodonika" na dve lokacije u južnom Alžiru.

Firme nisu saopštile koliki će biti obim zajedničkih investicija niti kolike su potencijalne rezerve gasa u dva basena gde će se sprovoditi istraživanja.  

Sporazum je preliminaran, ali bi mogao da postane čvrsta obaveza ako istraživanja daju pozitivne rezultate koji će zadovoljiti Ekson.

Alžir ima ogromne rezerve konvencionalnog prirodnog gasa, a takođe se procenjuje da ima treće po veličini rezerve gasa iz škriljaca na svetu, posle Kine i Argentine, prenosi portal Oilprice.

Većina alžirskog gasa se izvozi u Evropu, pošto se EU sve više oslanja na energetske izvore iz Afrike kako bi zamenila gas iz Rusije.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

22 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

4 h

Podeli: