Svet 9

26.05.2024.

13:14

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

Izvor: Tanjug

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac
EPA/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Zaplenjena imovina bi se koristila za nadoknadu štete koja nastaje Moskvi od zaplene ruske imovine u SAD, prenosi Komersant.

Kako se navodi u ukazu, ako sud u Rusiji utvrdi nezakonitu zaplenu ruske imovine od strane američke vlade i pravosudnih organa, on mora da prosledi prikupljene informacije komisiji za kontrolu stranih ulaganja u Ruskoj Federaciji.

Nakon toga, komisija će utvrditi kojom imovinom se može platiti pričinjena šteta, ističe se u dokumentu.

Uredba napominje da se nadoknadu štete može koristiti pokretna ili nepokretna imovina SAD ili američkih građana, hartije u vrednosti u vlasništvu SAD ili američkih građana, kao i američki udeli u kapitalu ruskih pravnih lica ili imovinska prava SAD.

Uredba je stupila na snagu, a Vlada Rusije mora da izvrši odgovarajuće izmene ruskog zakonodavstva u roku od četiri meseca.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

1 d

Svet

Evro pada? Veliki pritisak na valutu

Vrednost dolara prema korpi valuta porasla je drugu nedelju zaredom. Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je evro pod pritiskom zbog političke neizvesnosti u Francuskoj.

16:34

23.6.2024.

22 h

Svet

Nemačka dobila zeleno svetlo

Evropska komisija (EK) dala je Nemačkoj dozvolu da uloži oko tri milijarde evra u svoju vodonikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.

21:49

22.6.2024.

1 d

Podeli: