Svet 9

26.05.2024.

13:14

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

Izvor: Tanjug

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac
EPA/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Zaplenjena imovina bi se koristila za nadoknadu štete koja nastaje Moskvi od zaplene ruske imovine u SAD, prenosi Komersant.

Kako se navodi u ukazu, ako sud u Rusiji utvrdi nezakonitu zaplenu ruske imovine od strane američke vlade i pravosudnih organa, on mora da prosledi prikupljene informacije komisiji za kontrolu stranih ulaganja u Ruskoj Federaciji.

Nakon toga, komisija će utvrditi kojom imovinom se može platiti pričinjena šteta, ističe se u dokumentu.

Uredba napominje da se nadoknadu štete može koristiti pokretna ili nepokretna imovina SAD ili američkih građana, hartije u vrednosti u vlasništvu SAD ili američkih građana, kao i američki udeli u kapitalu ruskih pravnih lica ili imovinska prava SAD.

Uredba je stupila na snagu, a Vlada Rusije mora da izvrši odgovarajuće izmene ruskog zakonodavstva u roku od četiri meseca.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

21 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

3 h

Podeli: