Svet 9

26.05.2024.

13:14

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

Izvor: Tanjug

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac
EPA/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Zaplenjena imovina bi se koristila za nadoknadu štete koja nastaje Moskvi od zaplene ruske imovine u SAD, prenosi Komersant.

Kako se navodi u ukazu, ako sud u Rusiji utvrdi nezakonitu zaplenu ruske imovine od strane američke vlade i pravosudnih organa, on mora da prosledi prikupljene informacije komisiji za kontrolu stranih ulaganja u Ruskoj Federaciji.

Nakon toga, komisija će utvrditi kojom imovinom se može platiti pričinjena šteta, ističe se u dokumentu.

Uredba napominje da se nadoknadu štete može koristiti pokretna ili nepokretna imovina SAD ili američkih građana, hartije u vrednosti u vlasništvu SAD ili američkih građana, kao i američki udeli u kapitalu ruskih pravnih lica ili imovinska prava SAD.

Uredba je stupila na snagu, a Vlada Rusije mora da izvrši odgovarajuće izmene ruskog zakonodavstva u roku od četiri meseca.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: