Aktuelno 33

27.05.2024.

13:00

Više ništa neće biti isto: "Kinezi" ušli u top-10

Zhejiang Geely Holding Group je prodala 730.000 vozila u periodu januar-mart, postavši prvi kineski proizvođač koji se u ovom kvartalu probio u top-10 najprodavanijih auto-kompanija na svetu.

Izvor: Poslovni.hr

Više ništa neće biti isto: "Kinezi" ušli u top-10
Shutterstock/Jenson

Podeli:

Grupa Geely, koja je zauzimala 12. mesto u prvom kvartalu 2023. godine, sada je pretekla nemački Mercedes-Benz i BMW i zauzela 10. mesto sa rastom obima prodaje od 27% na godišnjem nivou.

Drugi kineski proizvođači automobila BYD, Changan Automobile, Chery Automobile i SAIC Motor svrstani su u prvih 20.

Globalna rang lista prodaje sastavljena je na osnovu podataka proizvođača automobila i kompanije za istraživanje MarkLines, prenosi Investor.

Denza

S obzirom da produženi praznik Lunarne Nove godine pada u dotičnom kvartalu, kineski proizvođači automobila imaju manje dana za prodaju i u tom periodu imaju tendenciju da zaostaju svojim globalnim konkurentima.

Ali u prvom kvartalu 2024, pet kineskih igrača u prvih 20 zabeležilo je povećanje prodaje za više od 20%. Ukupan rast prodaje za 20 najvećih proizvođača automobila na svetu iznosio je svega 2%.

Glavni EV brend kompanije Geely Auto, Zeekr, koji je na berzi u Hongkongu, pokazao je dobre rezultate, a prodaja novih električnih vozila se više nego udvostručila.

Volvo Car, takođe pod okriljem grupe Geely, povećao je prodaju za 12%.

Cene EV sve bliže cenama benzinaca

BYD je u prvom kvartalu prodao 620.000 vozila, što je povećanje od 13%.

Izvoz je podstakao rast prodaje. Prodaja Geely grupe u inostranstvu porasla je za 43%. ByD je povećao izvoz u Evropu i jugoistočnu Aziju, pri čemu je ukupna prodaja u inostranstvu porasla za 150% na 98.000 vozila.

EV i elektrifikovana vozila, kao što su plug-in hibridi, činili su više od 32% prodaje od januara do marta u Kini. Ali konkurencija je velika, a BYD je pokrenuo lanac sniženja cena koje su Changan i drugi pratili.

Kao rezultat toga, cene električnih vozila približavaju se nivou konvencionalnih vozila sa pogonom na benzin.

Veliki jaz između ponude i tražnje

Kinesko tržište električnih vozila pokazuje znake prevelike ponude. EV i povezani proizvodni kapaciteti dostići će 36 miliona vozila 2025. godine, navode lokalni mediji, pozivajući se na planove proizvođača automobila i lokalne vlade.

Ipak, predviđa se prodaja oko 17 miliona vozila u Kini sledeće godine, što ukazuje na sve veći jaz između ponude i potražnje.

BYD

Kineski proizvođači automobila sve više traže prekomorska tržišta. Izvoz novih elektrifikovanih vozila (EV i hibirda) porastao je za 78% na 1,2 miliona vozila u 2023. godini, prema jednoj industrijskoj trgovinskoj grupi.

Prema drugoj proceni, izvoz će se povećati na 3,5 miliona vozila 2025. godine.

S obzirom da Kina izvozi višak zaliha po niskim cenama, SAD i evropske zemlje izrazile su zabrinutost zbog nelojalne konkurencije u automobilskoj industriji i potencijalnog gubitka radnih mesta.

SAD su zato najavile planove da učetvorostruče carine na kineska električna vozila na 100%.

BYD promo

Kineski proizvođači automobila povećavaju izvoz u Rusiju, kao i u Centralnu i Južnu Ameriku.

Rusija je bila najveća izvozna destinacija za vozila u prvom kvartalu, a sledi je Meksiko, prema Kineskom udruženju proizvođača automobila.

Bliskoistočne zemlje kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati takođe postaju sve važnija izvozna tržišta.

BYD

Inače, Toyota Motor je u prvom kvartalu zauzela prvo mesto na globalnoj listi prodaje sa 2,52 miliona vozila, što je pad od 5%, dok je Volkswagen grupa zauzela drugo mesto sa 2,1 milion vozila, 3% više nego pre godinu dana.

Trećeplasirana Hyundai Motor Group, koja uključuje brend Kia, zabeležila je pad prodaje za 2%, na 1,76 miliona vozila.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: