Ishrana 0

27.05.2024.

8:09

Ovi začini mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje

Ukoliko želite da radite na svom kognitivnom zdravlju, treba da uključite u ishranu razne namirnice koje će pozitivno uticati na zdravlje.

Izvor: Klix.ba

Ovi začini mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje
Shutterstock/DUSAN ZIDAR

Podeli:

Postoji nekoliko začina koji mogu uveliko poboljšati naše pamćenje i koncentraciju, tvrdi doktor Brandon Cravford, neurolog specijalizovan za zdravlje i lečenje mozga.

Cimet

Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa. Cimet takođe može regulisati nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti", rekao je doktor Cravford.

Đumbir

"Poznat po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa", dodao je doktor.

Takođe, đumbir pomaže u ravnoteži neurotransmitera te poboljšava koncentraciju.

Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Doktor Cravford govori o snazi kurkume, ističući aktivno jedinjenje, kurkumin. Ona može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu — faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alchajmerove bolesti.

"Kurkumin takođe podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu", tvrdi doktor Cravford.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i sprečiti degeneraciju nervnih puteva.

"Muškatni oraščić takođe ima učinke na poboljšanje raspoloženja, što može doprinieti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju", dodao je doktor.

Crni biber

Crni biber je dobro iskoristiti za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom.

"Piperin, aktivno jedinjenje u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već takođe pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih materija, podupirući kognitivno zdravlje", zaključio je dr Cravford.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

21 h

Podeli: