Svet 8

27.05.2024.

10:56

Još jedno upozorenje: Izlazite iz Rusije

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je na moguće sankcije evropskim bankama koje i dalje posluju u Rusiji.

Izvor: Tanjug

Još jedno upozorenje: Izlazite iz Rusije
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da se evropske banke suočavaju sa "rastućim rizicima" zbog poslovanja u Rusiji i da SAD razmatraju jačanje svojih sekundarnih sankcija ako se utvrdi da te banke svojim transakcijama pomažu ruske ratne napore.

"Razmatramo potencijalno strože sankcije bankama koje posluju u Rusiji", rekla je Jelen za Rojters ne navodeći detalje i ne identifikujući nijednu konkretnu banku protiv koje bi sankcije mogle da budu usmerene.

Jelen je na marginama sastanka finansijskih lidera Grupe sedam (G7) u severnoj Italiji rekla da će sankcije vezane za poslovanje banaka u Rusiji biti uvedene samo "ako postoji razlog za to", dodavši da poslovanje u Rusiji stvara ogroman rizik.

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC), kreator politike Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta je na istom skupu naglasio da italijanske banke moraju da napuste Rusiju pošto sam ostanak u toj zemlji ugrožava njihovu reputaciju.

Austrijska Rajfajzen banka je najveći evropski zajmodavac koji posluje u Rusiji, iza nje je po obimu poslovanja italijanski Unikredit, dok je na ruskom tržištu prisutna i druga italijanska banka Inteza Sanpaolo.

Ministarstvo finansija SAD ima ovlašćenje da isključi banke iz američkog finansijskog sistema ako se utvrdi da te institucije pomažu u zaobilaženju sankcija protiv Rusije i drugih entiteta zbog rata u Ukrajini.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

15 h

Podeli: