Srbija

Utorak, 19.11.2013.

11:01

Inflacija do kraja godine ispod 4%

Međugodišnja inflacija u Srbiji vratiće se do kraja godine u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali će biti manja od četiri odsto, kaže Branko Hinić.

Izvor: Beta

Default images

"Iako je u oktobru, kada je iznosila 2,2 odsto, međugodišnja inflacija bila ispod gonje granice, očekujem da će se u narednom periodu kretati u okviru granica", kazao je generalni direktor Direktorata Narodne banke Srbije (NBS) za ekonomska istraživanja i statistiku.

NBS je za 2013. godinu predvidela inflaciju u granicama od 2,5 do 5,5 odsto.

"Naša nova projekcija inflacije niža je u odnosu na projekciju iz avgusta, pre svega zahvaljujući vrlo dobroj poljoprivrednoj seozni, čiji su se efekti odrazili na cene hrane u većoj meri nego što smo očekival", istakao je Hinić.

Dodao je da je projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2013. ostala ista i NBS očekuje rast od oko dva odsto, dok je projekcija rasta za 2014. smanjena na 1,5 odsto.

"Ključni razlog su očekivani efekti mera fiskalne konsolidacije na potrošnju u kratkom roku", ocenio je Hinić i istako da je smanjenje spoljne neravnoteže nastavljeno čak i brže nego što je NBS očekivala.

"Kao rezultat toga, doći će do smanjenja deficita tekućeg računa ove godne na između četiri i pet odsto BDP-a", kazao je Hinić.

On je kazao da je deficit tekućeg računa u trećem tromesečju ove godine svega 1,4 odsto BDP, a smanjen je, pre svega, zbog nastavka ekspanzije u automobilskoj industriji, efekta supstitucije naftnih derivata, većeg priliva deviza po osnovu doznaka iz inostranstva, ali i mera fiskalne konsolidacije.

"Izvoz u trećem tromesečju ove godine je prvi put dostigao tri milijarde evra i u odnosu na isti period prošle godine veći je za 38,2 odsto, a uvoz je veći za 10,5 odsto", kazao je Hinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: