Srbija

Subota, 27.08.2011.

13:40

Nigde gorivo više nije jeftino

Cene goriva u Srbiji su sada među najvišim u regionu, a uprkos osetno nižim kotacijama nafte na svetskom tržištu kod nas nema pojeftinjenja.

Izvor: Tanjug

Default images

Na konačnu cenu naftnih prerađevina utiče, kako ukazuju stručnjaci, kurs evra, regionalna ponuda i potražanja i državna zahvanja.

"Mi se već duže vreme nalazimo u zoni visokih cena nafte i nigde gorivo nije jeftino. U poslednjih tri meseca cena nafte se menjala i do 20 procenata na gore i na dole, a cene derivata su u većini zemalja oscilirale svega nekoliko procenata, što je slučaj i u Srbiji", kaže sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović. Na cenu goriva, podsetio je on, osim kotacija sirove nafte, utiče i kurs evra, regionalna ponuda i potražnja i državna zahvatanja, koja su među najvišima u regionu kada je u pitanju benzin, dok su ta zahvatanja za dizel otprilike ista kao u ostalim zemljama regiona.

Svaka država bi trebalo da proceni ekonomsku moć svojih građana i na osnovu toga da utvrdi nivo zahvatanja u ceni goriva, ukazao je Mićović i naveo da zahvatanje države kod benzina premijum BMB 95 trenutno iznosi 52,5 odsto maloprodajne cene, a u prometu evrodizela je to zahvatanje 42,7 odsto.

On je ocenio da se Srbija sa ovim procentima ne izdvaja puno od ostalih zemalja, kao što je to na primer slučaj u Velikoj Britaniji koja ima visoko zahvatanje od 57 odsto u dizelu i 58 u benzinu, dok je Nemačka rekorder po zahvatanjima, gde država uzima više od 60 odsto maloprodajne cene benzina.

Mićović je naveo da je u prvih šet meseci ove godine došlo do pada prometa derivata od pet do sedam odsto na pumpama članicama UNKS-a, i da je kod većine kompanija članica tog udružanja u prvoj polovini godine zabeležen pad dobiti u odnosu na isti period prošle godine.

Cene evrodizela i benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji su, prema podacima UNKS-a, više nego u svim zemljama okruženja, osim Grčke i Mađarske. Cene evrodizela i benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji su više nego u Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

7 h

Podeli: