Srbija

Utorak, 08.03.2011.

13:37

Zaustaviti oduzimanje stanova

Centar za zastitu potrošača Forum, uputio je otvoreno pismo rekonstruisanoj Vladi Srbije u kojem traži da se zaustavi oduzimanja stanova siromašnim građanima.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Forum je ocenio da je Vlada do sada povlačila poteze suprotne opredeljenju za socijalnu pravdu, uključujući oduzimanje stanova građanima zbog dugova javnim preduzećima u oblasti usluga.

Stanove oduzimaju javna komunalna preduzeća (JKP) zbog dugova za grejanje.

U saopštenju Foruma navodi se da se stiče utisak da je ta akcija planirana jer preduzeća - isporučioci toplotne energije, nisu dozvoljavala građanima koji ne mogu da plaćaju račune da raskinu ugovore o isporuci, te su se njihovi dugovi nagomilali.

"JKP su nastavljala da isporučuju toplotnu energiju i na taj način direktno uticala na stvaranje velikih dužnika, sa očiglednom namerom da u određenom trenutku, kada dugovi dostignu velike iznose, pokrenu postupak oduzimanja stanova", ukazuje Forum u saopštenju.

Niški Centar za zaštitu potrošača traži od Vlade Srbije da preduzme hitne mera za obustavljanje postupaka oduzimanja stanova građanima zbog dugova javnim preduzećima.

Forum od Vlade traži i da naloži tim preduzećima da primenjuju nov Zakon o zaštiti potrošača koji u poglavlju pod nazivom Usluge od opšteg ekonomskog interesa u potpunosti reguliše tu oblast.

Najugroženije nišlije ipak će dobiti struju

Socijalno najugroženijim Nišlijama više neće biti obustavljana isporuka električne energije zbog dugova, najavljeno je iz kabineta gradonačelnika Niša.

Predstavnici gradske vlasti, Centra za socijalni rad i Elektrodistribucije u Nišu postigli su sporazum da se najugroženijim građanima ne obustavlja isporuka struje ukoliko su korisnici materijalne pomoći i obezbeđenja ili imaju otvorene socijalne karte.

Njima neće biti obustavljena isporuka električne energije zbog dugovanja nastalih do 1.januara 2011. godine.

"Socijalno najugroženiji građani Niša imaju obavezu da od 1. januara redovno izmiruju svoje račune za električnu energiju, a njihova dugovanja Elektrodistribuciji neće biti razlog da budu isključeni sa mreže", navela je gradski većnik Dušica Davidović.

Ona je objasnila da će grad platiti priključke na mrežu socijalno ugroženim građanima kojima je obustavljena isporuka električne energije.

Tom akcijom obuhvaćeno je 1.627 korisnika materijalnog obezbeđenja i 2.227 građana kojima su već odobrene subvencije za plaćanje računa gradskim komunalnim preduzećima. Nišlije za utrošenu električnu energiju duguju Elektrodistribuciji oko 5,6 milijardi dinara.

U niškom Osnovnom sudu je rečeno da do sada nije bilo slučajeva da je zbog prinudne naplate potraživanja javnih preduzeća oduzimana nepokretna imovina.

Prošle godine bilo je 2.404 predloga za izvršenje na osnovu tužbi niške Elektrodistribucije, što je dva puta više nego 2009. godine.

Prosečna neto zarada u Nišu u januaru ove godine bila je 29.307 dinara, što je samo za oko par hiljada dinara veći iznos od minimalne potrošačke korpe koja je u decembru prošle godine iznosila 27.822 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: