Svet 3

27.05.2024.

15:03

Osvanuo neobičan oglas; Bajdene, šta imaš u planu?

Pažljivi posmatrači kampanje za reizbor američkog predsednika Džozefa Bajdena možda su primetili neobičan oglas za posao ove nedelje: "Partner Manager, Content and Meme Pages".

Izvor: Tportal/Miroslav Wranka

Osvanuo neobičan oglas; Bajdene, šta imaš u planu?
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Predsedničke kampanje godinama su pokušavale da se uvuku u ezoterični internet ekosistem prepun šala, često s dvojakim rezultatima.

Ekosistem obično bolje prihvata opoziciju nego vladajuće. Posmatrači su šokantni poraz koji je bivši predsednik Donald Tramp naneo Klintonovoj delom pripisali majstorstvu 'meme magije' njegovih pristalica.

Bajdenova kampanja 2024. već je pojačala svoj program u poređenju s 2020. partnerstvima s online influenserima. Novi posao - plata s punim radnim vremenom za iskusnog gospodara mimova.

Ovaj oblik kvazi-izvornog uletanja u (sub)kulturu nije tek puki naklon prolaznoj digitalnoj modi već najava kako će kampanje izgledati u 21. veku. Personalizovani algoritmi rade prekovremeno kako bi osigurali da korisnici ne vide ništa zbog čega bi bilo i delić verovatnije da će odložiti mobilnim telefonima. A politika je često na vrhu liste dosadnih ili odbojnih materijala.

Dakle, šta bi Bajdenov "memelord" zapravo trebao da radi? Kako piše Politiko, neće se baviti izradom mimova već uspostavljati partnerstva s kreatorima sadržaja koji bi trebalo da ih stvaraju za potrebe predsedničke kampanje.

Ljudi zaduženi za Bajdenovu kampanju tvrde kako ne nameravaju da diktiraju šta će ko od partnera objaviti, već im pružiti resurse i dati druge potrebne informacije. Sličan potez su povukli 2020. godine, kad su udružili snage s osobama koje su poznate i uticajne onlajn.

Ipak, napraviti uspešan mim nije ni lako, niti jednostavno, a za uspeh digitalnih kampanja važna je autentičnost, prenosi Tportal.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

12 h

Podeli: