Srbija 13

27.05.2024.

14:38

Vučić na polaganju kamena temeljca za novu fabriku PWO Group u Čačku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije PWO Group u Čačku.

Izvor: Tanjug

Vučić na polaganju kamena temeljca za novu fabriku PWO Group u Čačku
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Podeli:

Fabrika će biti izgrađena u Preljini, a plaganje kamena temeljca je planirano u 11.00 časova, najavljeno je iz Predsedništva Srbije.

Privredno društvo PWO SEE d.o.o. je u vlasništvu nemačke kompanije PWO AG i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila.

Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj.

Glavna tržišta plasiranja proizvoda su uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika.

Grupacija je u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika.

Kako je navedeno na sajtu kompanije, PWO SEE d.o.o. će realizacijom investicionog projekta koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

PVO GRUPA ima više od 100 godina iskustva i globalna je kompanija u industriji mobilnosti koja pomaže u oblikovanju budućnosti prihvatljive za životnu sredinu kroz inovacije i potpuno je nezavisna od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Poslovna jedinica za elektronske, šasije i komponente vazdušnih jastuka obuhvata širok spektar komponenti za elektrifikaciju vozila, uključujući komponente za brze punjače i elektronske kontrolne jedinice.

Pored toga, uključuje kućište električnog motora za sigurnost i udobnost, na primer za brisače i regulatore stakla, kao i ABS i ESP sisteme.

Još jedna brzorastuća linija proizvoda su komponente pogona za električna vozila, posebno u oblasti tehnologije baterija i gorivnih ćelija.

Pored toga, PVO Group razvija i proizvodi različite komponente za šasiju i vešanje, posebno akumulatore.

Poslovna jedinica za upravljanje i sedišta se uglavnom bavi razvojem i proizvodnjom upravljačkih konzola i cevi stuba upravljača i metalnih konstrukcija za sedišta vozila.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je ranije za lokalne medije da u maju počinje izgradnja velike fabrike nemačke kompanije PWO koja će u prvoj fazi zaposliti 300 radnika.

"U Čačku već radi devet inženjera te kompanije. Ovo je odlična vest za naš grad. Ugovorom će biti precizirano da u poslednjoj fazi na 60.000 kvadrata proizvodnog prostora, na 11 hektara površine, bude zaposleno do 800 radnika", rekao je ranije gradonačelnik.

Kako je naveo, bolja vest je da će od tih 800 radnika oko 80 odsto biti visokoobrazovanih.

Zbog naših kadrova sa Fakulteta tehničkih nauka, ali i srednjih škola u gradu, pre svega iz Tehničke i Mašinsko-saobraćajne škole, oni su se opredelili za Čačak, rekao je Todorović.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

9 h

Podeli: