Svet 0

27.05.2024.

15:37

Rusija i Uzbekistan se dogovorili

Rusija i Uzbekistan dogovorili su povećanje trgovinskog prometa na 30 milijardi dolara, rekao je danas uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Izvor: Tanjug

Rusija i Uzbekistan se dogovorili
Profimedia

Podeli:

Mirzijojev je naglasio da za to "postoji potencijal i sve mogućnosti“. Dodao je da Rusija tradicionalno ostaje glavni trgovinski partner Uzbekistana.

Prema njegovim rečima, trgovinski promet između zemalja je od početka godine povećan za 30 odsto, a za poslednjih sedam godina povećan je 2,5 puta. Istovremeno, dodao je, njena struktura se dramatično promenila sa povećanjem udela proizvoda sa visokom dodatom vrednošću.

Mirzijojev je naglasio da je zahvaljujući podršci Putina, Uzbekistan od prošle godine počeo da dobija ruski gas kroz postojeći cevovod u obrnutom režimu.

"Postoji dogovor o modernizaciji sistema za transport gasa, povećanju obima isporuke gasa, nafte i naftnih derivata i realizaciji projekata sa vodećim ruskim kompanijama za preradu ugljovodonika“, dodao je Mirzijojev.

Pored toga, Moskva i Taškent su se dogovorili da izgrade nuklearnu elektranu male snage u republici. Rusija i Uzbekistan usvojili su i mapu puta za proširenje saradnje između Gaspromnjefta i republičkog Ministarstva energetike.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: