Srbija

Ponedeljak, 01.11.2010.

15:00

Grejanje u Beogradu poskupljuje 30%

Grejanje u Beogradu od ponedeljka je poskupelo za 30 odsto jer je za godinu dana gas poskupeo za 50 odsto, saopšteno je iz Gradske uprave grada Beograda.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Da takva odluka nije doneta, Beogradske elektrane bi za nekoliko meseci uvećale već i onako veliki minus na svom računu, što bi za posledicu imalo ugrožavanje redovnog grejanja građana Beograda", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Grad Beograd je čekao više od godinu dana na konkretan potez Vlade, koji bi pomogao da se reše odnosi između grada i "Srbijagasa“ i koji bi jasno formulisao način na koji će se formirati cena gasa, kao i cena usluge daljinskog grejanja.

"Umesto očekivanih odluka Vlade, 'Beogradskim elektranama' su, iz meseca u mesec stizali sve veći računi za gas, pa je tako ovaj energent za godinu dana poskupeo 50 odsto", a takva cena gasa primorala je grad Beograd da donese odluku o povećanju cena grejanja za 30 odsto.

U saopštenju se dodaje i da je cena od 77,48 dinara po kvadratnom metru napravljena na osnovu cene gasa od 35 dinara, što je manje od 38 dinara, koliko Beogradske elektrane trenutno plaćaju ovaj energent. Grad Beograd očekuje od Vlade Srbije smanjenje trenutne cena gasa do nivoa takozvane "nulte" cene, odnosno one cene, koja je dovoljna za pokrivanje svih realnih troškova koje Srbijagas ima.

"Smatramo da je u sadašnjem vremenu nekorektno da 'Srbijagas' zarađuje na gasu koji isporučuje toplanama, jer se na taj način dodatno ekonomski opterećuju svi koji koriste uslugu centralnog grejanja".

Grad Beograd smatra da takva, "nulta cena" ne prelazi 35 dinara, a ukoliko cena koju "Srbijagas" odredi za kubni metar gasa bude niža od 35 dinara, grejanje bi u Beogradu pojeftinilo srazmerno tom smanjenju.

U saopštenju se dodaje da će Grad Beograd obezbediti dodatne subvencije za najsiromašnije sugrađane, zahvaljujući kojima će njihovi računi za grejanje ostati isti kakvi su bili i pre poskupljenja.

S druge strane, od "Beogradskih elektrana" se očekuje da svi oni koji koriste usluge grejanje, a za to ne plaćaju i time ugrožavaju sistem, budu isključeni sa sistema daljinskog grejanja, bez obira o kojim se institucijama, kompanijama ili pojedincima radi.

U saopštenju se dodaje da će Beograd pokazati toleranciju prema zdravstvenim ustanovama i objektima koje koriste deca predškolskog i školskog uzrasta.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zvanično je obavestio "Beogradske elektrane" da kvalitet grejanja tokom oktobra nije bio na zadovoljavajućem nivou i da će njihov rad ubuduće biti posebno nadziran, kao i da će, ukoliko se situacija ne popravi, biti preduzete mere koje će obezbediti kvalitetno grejanje, bez obzira na vremenske uslove, dodaje se u saopštenju Gradske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

6 h

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: