Srbija

Sreda, 25.05.2011.

17:50

Železnice postaju zatvoreno a.d.

Vlada Srbije će sutra usvojiti dokumente o reformi Železnice Srbije i transformaciji iz javnog preduzeće u zatvoreno akcionarsko društvo.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Pomoćnik ministra za infrastrukturu Srbije Dejan Lasica je kazao da će Železnica Srbije poslovati kao holding sa četiri odvojena, zavisna preduzeća.

To će biti, kako je istakao Lasica, preduzeća za upravljanje infrastrukturom, za putnički saobraćaj, teretni saobraćaj i preduzeće za upravljanje imovinom.

Lasica je dodao da će ta četiri preduzeća poslovati u okviru zatvorenog akconarskog društva Železnice Srbije, ali da će svako od njih biti posebno pravno lice sa svojom imovinom. Time će biti ispunjen zahtev da se razdvojenost infastrukture i transporta na železnici reguliše u skladu sa direktivama Evropske unije, istakao je Lasica.

On je precizirao da će zatvoreno akcionarsko društvo zadržati nadležnost u koordinisanju, investicijama, strategiji, odnosima sa međunarodnim finansijskim institucijama i odnosima sa vladom.

"Zatvoreno akcionarsko društvo imaće mali broj zaposlenih, ali jaku ulogu u radu četiri zavisna društva železnice", kazao je Lasica. On je naglasio da taj proces neće ostaviti bez posla 18,5 hiljada zaposlenih u ovom preduzeću, niti će se izmene odraziti na standard zaposlenih.

Lasica je precizirao da će se sve obaveze Železnice Srbije biti prepisane na ovo poslednje preduzeće koje upravlja imovinom dok će ostala tri biti rasterećena i mati zdrave bilanse.

"Ovo će biti velika promena za državu jer će novac koji dolazi iz države imati adresu i znaće se troškovi", recizirao je Lasica. On nije mogao da iznese tačnu procenu vrednosti imovine kojom upravlja Želeeznica Srbije, istakavši da se ona meri stotinama miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

6 h

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: