Srbija

Ponedeljak, 13.02.2017.

16:02

"Samo zato što ima novac i moć dobija 3.000 ha"

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv za zakup državnog zemljišta, na period od 30 godina, za investicije u oblasti prerađivačke industrije.

Izvor: B92

Foto: Thinkstock

Dok ministar poljoprivrede poziv smatra podsticajem za razvoj prerađivačke industrije i stočarstva, manji proizvođači kažu da je poziv upućen samo velikim investitorima

Dugoročan investicioni plan i minimum 500.000 evra investicija u oblasti prerađivačke industrije i razvoja stočarstva, uz obavezu da se investicija realizuje u naredne 3 godine - osnovni su uslovi javnog poziva za dobijanje prava zakupa državnog zemljišta na 30 godina. U ministarstvu poljoprivrede kažu da je proteklih meseci tridesetak kompanija i poljoprivrednih gazdinstava izrazilo zainteresovanost, od toga 28 iz Srbije.

“Slažem se 500.000 evra nije malo novca, ali ni poljoprivredno zemljište nije resurs o kom treba da razgovaramo kao jednom alatu za unapređenje čitave poljoprivrede, mora dosta da se ulaže odnosno mora se određeni finsijski kapacitet da se poseduje da bi uopšte moglo da se dobije pravo“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Goran Vasić ima 160 grla, proizvodi do 1.500 litara mleka dnevno, ujedno obrađuje 50 hektara od kojih je 30 uzeo u zakup. Kao proizvođač i kao predsednik Udruženja proizvođača mleka ponudu smatra nepovoljnom

“Nama je upravo ta odredba i ta stavka od 30 odsto državne zemlje na teritoriji jedne katastake opštine da se da jednom investitoru je stavrno nezamislivo. Nezamislivo, pogotovo tamo u Vojvodini imamo opštine gde imaju 10.000 hektara državne zemlje koja se može dati u zakup i vi možete da zamislite da će jedan investitor doći u posed preko 3.000 hektara samo zato što je moćan i ima novac“, ističe on.

Da bi iskoristila svoj potencijal, domaćoj poljopirvredi je potrebno znatnije ulaganje upravo u prerađivački sektor, što je jedan od osnovnih motiva ovakve ponude, smatra direktor Sektora poljoprivrede PKS Žarko Galetin.

“Mislim da naši poljoprivredni porozvođači, mali i srednji, neće u tolikoj meri biti ugrožena kao što se to u početku činilo i kao šo je prva reakcija naših poljoprivrednih proizvođača bila na donošenje ove uredbe. podsetuiću ova uredba nema veze sa prodajom poljoprivrednog zemljišta“, ističe Galetin.

Rok za dostavljanje zahteva je 15. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

15 h

Podeli: