Utorak, 22.08.2023.

14:01

Samo Srbi nisu naplatili što su u Nemačkoj bili robovi: Potomci zarobljenika traže po 170.000 evra

Savez ratnih vojnih zarobljenika i njihovih potomaka Srbije održao je godišnju skupštinu na kojoj je usvojen izveštaj o radu i finansijskom poslovanju i plan rada za ovu godinu.

Izvor: Kurir

Samo Srbi nisu naplatili što su u Nemačkoj bili robovi: Potomci zarobljenika traže po 170.000 evra
Foto: Shutterstock/Everett Collection

Glavna aktivnost ove organizacije je naplata robovskog rada nekoliko stotina hiljada ljudi u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata. Prema tački 7. Ženevske konvencije iz 1949. godine ovo pravo imaju zarobljenici (1941-1945.) i njihova deca i unučad.

Jugoslavija je pristupila konvenciji 1950. godine, ali do sada prava ratnih zarobljenika nisu ostvarena u Srbiji. Skupština Saveza je jednoglasno odlučila da uputi zahtev Narodnoj skupštini Srbije da donese Zakon o isplati robovskog rada i regulisanju odnosa po tom pitanju sa Nemačkom.

Član 60. Ženevske konvencije odredio je visinu dnevnice počev od osam kruna za vojnike, što bi iznelo oko 11.000 evra plus kamate, a to bi ukupno bilo oko 170.000 evra. Dnevnice za podoficire i oficire su takođe određene, a za generale iznose 75 kruna.

Jedino Srbi u bivšoj Jugoslaviji nisu ostvarili ovo pravo. Savez je podneo i tužbu Sudu u Strazburu pre dve godine.

Po svojoj evidenciji oko 143.000 ratnih zarobljenika je odvedeno u Nemačku, od kojih se 100.000 nije vratilo posle rata. Svoju dokumetaciju o ratnim zarobljenicima poseduje i Crveni krst, a podsećaju se građani čiji su preci bili ratni zarobljenici da podnesu dokaze o tome.

Skupština je usvojila zahteve koji će biti poslati Vladi i Narodnoj skupštini Srbije.

"Treba zakonski regulisati robovski rad zarobljenika i njihova prava za naknadu štete, a robovski rad odvojiti od ratne štete. Srbija treba da odpoštuje Ženevsku konvenciju i da reguliše prava ratnih vojnih zarobljenika i njihovih potomaka", kaže predsednik Saveza ratnih vojnih zarobljenika i njihovih potomaka Srbije potpukovnik u penziji Milosav Đorđević, rodom iz Razbojne, kod Brusa:

"Zahtevamo i angažovanje jednog člana Upravnog odbora Saveza u rad komisije Vlade Srbije za rešenje ovog problema. Skupština je konstatovala da treba koristiti i iskustva drugih zemalja u primeni Ženevske konvencije i regulisanju prava ratnih zarobljenika i njihovih potomaka, a konkretno Poljska je obećala podršku Srbiji po tom pitanju.

Savez je registrovan u APR 2011. godine, a postoji 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: