Zdravlje

Sreda, 18.08.2021.

21:30

"Vakcinišite se, neko vas voli"

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjavila je da većina onih koji su primili dve doze još ima dovoljnu količinu imuniteta, ali da je sada prilika da još više ojačaju imunitet.

Izvor: RTS

Foto:Printscreen/ Prva Tv

Napominje da u populaciji od 12. do 17. godine je vakcinisan samo jedan procenat, a od 18. do 30. nešto malo manje od 10 odsto. Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog, članica Kriznog štaba ukazuje da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.

Kisić Tepavčević razjasnila koje vakcine treba da kombinujete

Darija Kisić Tepavčević je navela da će primiti treću dozu vakcine. Navodi da nije u prioritetnoj grupi, i da je u toku dana dobila poruku da je prošlo više od šest meseci i da može da dođe na najbliži punkt da se vakciniše.

Kisić Tepavčevićeva navodi da je retko za bilo koju vackinu dovoljna samo jedna doza da bi se stvorio dovoljan broj antitela, kao za tetanus i hepaitits B.

U prvu grupu ljudi za treću dozu vakcine spadaju oni sa imunodeficijencnim stanjim ili im je imuni sistem manje aktivan zbog terapije, kao i oni koji su u ustanovama socijalne zaštite.

Sedam stvari koje treba znati o vakcini protiv korone

Individualna odluka o izboru vakcine za treću dozu

Gerontološki centri širom sveta su, dodaje, bila mesta gde se virus širio kao požar.

"Željni smo putovanja, željni smo da se družimo i upravo to sa sobom nosi najveći rizik od zaražavanja", ističe Kisić Tepavčevićeva.

Treća doza za još jači imunitet

Kisić Tepavčevićeva navodi da grip ima tipičan sezonski karakter i da se zato protiv gripa prima vakcina na godinu dana.

"Prate se mutacije i onda se napravi kombinacija. Na grip je vakcinacija na godinu dana jer ima ciklični karakter", ističe Kisić Tepavčevićeva.

Navodi da većina onih koji su primili dve doze još ima dovoljnu količinu imuniteta, ali da je sada prilika da još više ojačaju imunitet.

"Proizvođači procenjuju da bi se on nakon treće doze mogao meriti godinama. Napominjem, tako samo ojačavamo imunitet nas koji smo prethodno vakcinisani i našu okočinu, ali ne i kolektivni imunitet", ukazuje Kisić Tepavčevićeva.

Napominje da u populaciji od 12. do 17. godine je vakcinisan samo jedan procenat, a od 18. do 30. nešto malo manje od 10 odsto.

"Onog dana kada je bila moguća vakcinacija dete strije od 16 godina, tog dana sam ja vakcinisala svoje dete. Na moju sreću najveći broj dece iz njenog odeljenja je vakcinisan. Ne smemo da budemo sebični. Ako smo mladi, zdravi i jaki i dođemo u kontakt sa virusom najverovatnije nećemo osetiti ili ćemo imati blage simptome, ali ne smemo da budemo sebični", naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

"Ne možemo ovako da nastavimo dalje"

Kisićeva napominje da teorija koja se poslednjih meseci spominjala je da vakcine mogu da utiču na fertilitet.

"To nema nikakve veze sa istinom. Kovid infekcija može da utiče na plodnost, ni u kom slučaju vakcinacija. Sad je period kada mladi da se vakcinišu, sad je na njih red", dodaje Kisić Tepavčevićeva.

Na pitanje kada očekuje novu sednicu Kriznog štaba Kisić Tepavčevićeva napominje da je Krizni štab svakoga dana u kontaktu.

"Nema tu ničeg mnogo novog da se ponudi. To su klasične mere i vakcinacija. Nova ograničenja zavise od situacije. Ne možemo ovako da nastavimo dalje, moramo neku vrstu ograničenja. Svaka porodica sada treba da bude krizni štab. Zamolila bih građane koji to do sada nisu uradili da odu do najbližeg punkta da se vakciniše", kazala je Kisić Tepavčevićeva.

"Vakcinišite se, neko vas voli", zaključila je Kisić Tepavčevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: