Utorak, 07.12.2021.

08:50

Novo istraživanje otkrilo koji vitamin treba da uzimaju žene nakon porođaja

U okviru istraživanja, koje je objavljeno u časopisu "Advances in Nutrition", analizirano je 19 kliničkih studija s majkama i njihovim bebama i došlo se do zaključka da nedostatak vitamina D može da utiče kako na mamu tako i na bebu

Izvor: B92, Večernji.hr

Novo istraživanje otkrilo koji vitamin treba da uzimaju žene nakon porođaja
Foto: Shutterstock/Alena Ozerova

Već duže vreme se u trudnoći i nakon porođaja preporučuju dodaci ishrani koji sadrže folnu kiselinu, kolin ili omega 3 masne kiseline, a nedavna istraživanja su pokazala da bi žene nakon porođaja trebalo da uzimaju još jedan nutrijent - vitamin D.

"Vitamin D pomaže u održavanju pravilne ravnoteže kalcijuma, poboljšava imunitet i zdravlje creva, podstiče rad štitne žlezde i pomaže u održavanju dobrog raspoloženja, a istraživanja su ga povezala i s boljom gustinom kostiju majki i beba, boljom imunološkom funkcijom, pravilnim rastom fetusa i metaboličkim zdravljem majke", istakla je doktora Alehandra Karasko.

Nedavno se u okviru meta istraživanja, koje je objavljeno u Advances in Nutrition, analiziralo 19 kliničkih studija s majkama i njihovim bebama, a pokazalo je da mame koje isključivo doje, a imaju nedostatak D vitamina, imaju i bebe koje takođe pate od tog nedostatka.

Zato se mamama uglavnom još u porodilištu savetuje da bebama u toku prve godine svakodnevno daju vitamin D, a do treće godine samo u zimskim mesecima.

"Naučnici i doktori zaključili su da se nedostatak D vitamina može nadoknaditi ako majka uzima 6.000 IU vitamina D3 na dan", objasnila je za Mind Body Green doktorka Kerlo Vagner, autorka jednog od istraživanja i profesorka na Medicinskom univerzitetu u Južnoj Karolini.

"Vitamin D je izuzetno važan za sve žene u fertilnom dobu, a posebno za trudnice i dojilje", zaključila je dr Vagner i dodala kako bi i oni koji ne spadaju u te skupine trebalo da paze da im ishrana bude bogata D vitaminom, te da se nada da će ovo istraživanje podstaći više trudnica i porodilja da uzimaju dovoljne doze tog vitamina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: