Zdravlje

Ponedeljak, 31.07.2023.

09:38

Dnevnu dozu ne treba prekoračiti: Pet znakova koji pokazuju da jedemo previše soli

Iako konzumiranje soli samo po sebi nije nimalo loše, ako se s njim pretera, to može dovesti do ozbiljnih posledica za naše zdravlje.

Izvor: index.hr

Dnevnu dozu ne treba prekoračiti: Pet znakova koji pokazuju da jedemo previše soli
Foto:Shutterstock/fizkes

Kako donosi WebMD, našem telu treba samo mala količina natrijuma, tačnije svaki dan bi trebalo uneti oko 1500 miligrama. Međutim, istraživanja pokazuju kako prosečni Amerikanac dnevno unese količinu od preko 3400 miligrama natrijuma, što je vrlo opasno. Naime, previše soli u telu može dovesti do moždanog udara, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

No kako znati da unosimo previše soli u svoj organizam? Iako su simptomi često vrlo suptilni, lekari nas upozoravaju kako neki znakovi upozorenja i te kako postoje. Ono što je važno jeste da ih ne ignorišemo kako se ne bismo susreli s neugodnim posledicama.

Nadutost

Nadutost je jedan od najčešćih simptoma koji otkrivaju da konzumiramo previše soli. Budući da ona pomaže našem telu da zadrži vodu, u trbuhu se nakuplja višak tečnosti, što dovodi do nadutosti, a neretko i do neugodnih bolova u trbuhu.

Povišeni krvni pritisak

Mnogo je razloga zbog kojih bismo mogli imati visok krvni pritisak, ali jedan bi mogao biti povezan s preteranim unosom soli. Promena krvnog pritisska događa se kroz naše bubrege, kojima previše soli znatno otežava izbacivanje tečnosti koja nam nije potrebna. Kao rezultat toga, naš krvni pritisak raste.

Oticanje

Oticanje takođe može biti jedan od neobičnih znakova koji ukazuju na konzumiranje prevelikih količina soli. Naime, određeni delovi tela poput lica, ruku, stopala i najverovatnije će početi oticati ako u telu imamo previše natrijuma.

Pojačana žeđ

Pojačana žeđ jedan je od načina na koje se naš organizam nosi s viškom soli. Kada jedemo previše slane hrane, našem je telu potrebnija tečnosti te samim time dolazi do veće žeđi. Uz pojačanu žeđ i veću konzumaciju tečnosti, takođe dolazi i do učestalog mokrenja.

Problemi sa spavanjem

Konzumiranje previše soli doslovno može pokvariti naš san, pogotovo ako imamo naviku da je konzumiramo kasno uveče. Nagli porast krvnog pritiska, zajedno s nagonom za češćim unosom vode i mokrenjem, znatno otežava spavanje te kvalitet sna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: