Zdravlje

Nedelja, 18.12.2022.

08:25

Svetski kardiolog otkrio šta može da spreči bolest srca

Svi organi su važni za nesmetano funkcionisanje vašeg tela, ali vaše srce uvek treba da bude u vrhunskoj formi i zato mu je potrebna posebna pažnja.

Izvor: Živim.hr

Svetski kardiolog otkrio šta može da spreči bolest srca
Foto:Shutterstock/mi_viri

Naime, srce pumpa više od 100.000 puta dnevno, pomaže vam da izdržite trening i snabdeva vaš mozak kiseonikom i hranljivim materijama. Nažalost, nove statistike pokazuju da se srčana oboljenja kod mladih odraslih (mlađih od 45 godina) povećavaju.

Kardiolog Mihail Kosiborod, naveo je nekoliko navika koje svako može da usvoji da bi poboljšao i održao zdravlje srca.

Pogledajte svoje trenutne navike i razmislite o malim promenama

Vaša genetika igra važnu ulogu u određivanju kakvo će biti vaše ukupno zdravlje, ali velika većina vašeg rizika za razvoj srčanih bolesti je određena vašim svakodnevnim životnim navikama, kaže dr Kosiborod. Male promene mogu biti izuzetno efikasne u prevenciji srčanih oboljenja kod mladih odraslih pre nego što dođe do negativnih promena u funkciji srca.

Razmislite o tome šta jedete, koliko vežbate i koliko ste pod stresom.


"Ostali rizici poput starosti i genetike su van vaše kontrole, ali možete dati sve od sebe da jedete dobro izbalansiranu ishranu, odlučite se za nemasne proteine, voće i povrće i pokušajte da se redovno krećete, čak i hodanje je odličan početak", rekao je.Dr Kosiborod.

Redovno idite na preglede.

Na koje druge rizike treba obratiti pažnju?

Visok krvni pritisak - oko polovine ljudi sa visokim krvnim pritiskom ga nema pod kontrolom. Nekontrolisani visok krvni pritisak je jedan od najvećih rizika za srčana oboljenja i druga štetna stanja, kao što je moždani udar.
Visok holesterol – dijabetes i/ili gojaznost, pušenje, jedenje nezdrave hrane i neaktivnost mogu doprineti nezdravom nivou holesterola.
Pušenje – oštećuje krvne sudove i može izazvati srčana oboljenja.

Druga stanja i ponašanja koja utiču na rizik od srčanih bolesti uključuju:

Gojaznost - dodatna težina opterećuje srce.
Dijabetes - izaziva nakupljanje šećera u krvi. Ovo može oštetiti krvne sudove i nerve koji pomažu u kontroli srčanog mišića.
Fizička neaktivnost – održavanje fizičke aktivnosti pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova
Nezdravi obrasci ishrane - zamena hrane sa visokim sadržajem natrijuma svežim voćem i povrćem može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ishrana bogata trans mastima, zasićenim mastima i dodatkom šećera povećava faktor rizika za srčana oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: