Zdravlje

Nedelja, 28.01.2024.

08:40

Ova četiri znaka govore da vam nedostaju ugljeni hidrati

Uz proteine, i ugljeni hidrati su važni makronutrijenti koji se nalaze u hrani.

Izvor: klix.ba

Ova četiri znaka govore da vam nedostaju ugljeni hidrati
Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock

Iako se smatra da su odgovorni za nakupljanje viška kilograma, manjak ugljenih hidrata može naštetiti zdravlju.

Nutricionista Nikola Ludlam Rajne kaže da treba izbaciti procesuirane ugljene hidrate, ali svakako ne sve. Ugljeni hidrati su gorivo koje je organizmu potrebno da se kreće i mozgu da razmišlja.

Dakle, ako izbegavate ugljene hidrate, možete očekivati probleme, a evo koji simptomi otkrivaju da vam nedostaju u organizmu.

Manjak energije

Kako se radi o gorivu za organizam, ako potpuno smanjite njihov unos, verovatno ćete primetiti da imate manje energije. Iako naš organizam može koristiti i druge stvari za energiju, ugljeni hidrati će je ponuditi brže pa će i organizam bolje funkcionisati.

Magla u mozgu

Mozgu treba glukoza kako bi pravilno funkcionisao. Pa kada ne jedete dovoljno ugljenih hidrata, možete se naći u lošem raspoloženju i mučiti se kako biste se koncentrisali. Uz proteine, oni će pomoći proizvodnji triptofana, koji se pretvara u serotonin, poznatiji kao hormon sreće.

Ugljene hidrate možete dobiti iz celih žitarica, voća i povrća, koji će ponuditi i dosta vlakana, te esencijalnih minerala za dobrobit celog organizma.

Manje energije za vežbanje

Telo pohranjuje ugljene hidrate kao glikogen u jetri i mišićima, a oni se koriste za energiju koja je potrebna svim sportistima, bilo kojim sportom da se bave, pa makar i brzim hodanjem, a posebno su potrebni onima koji se bave intenzivnim aktivnostima poput HIIT programa.

Ako ne jedete dovoljno ugljenih hidrata, nećete biti uspešni kao inače na treningu i možete patiti od bola u mišićima ili glavobolje.

Težak oporavak nakon treninga

Ne samo da će poslužiti i kao gorivo za trening već će i pomoći kod oporavka nakon treninga. Kako su telu potrebni nutrijenti nakon treninga, svakako se savetuje korišćenje i ugljenih hidrata za te svrhe. Ako se telo ne oporavi kako treba, bol u mišićima je neizbežan a vi ćete sporije napredovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: