Svet 3

21.05.2024.

11:25

Amerika traži od Evropljana da pooštre kontrolu nad sankcijama Rusiji

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je danas direktore evropskih banaka da pooštre kontrolu nad sprovođenjem američkih sankcija Rusiji.

Izvor: Tanjug

Amerika traži od Evropljana da pooštre kontrolu nad sankcijama Rusiji
EPA/JIM LO SCALZO

Podeli:

"Pozivam sve institucije ovde da se pojačano pridržavaju mera i da se još više usresrede na ruske pokušaje da izbegnu sankcije", istakla je Jelen, prenosi Rojters.

Ona je navela da su sankcije koje su uvedene u decembru 2023. osujetile napore Rusije da proizvede robu neophodnu za rat u Ukrajini, ali istovremeno dodala da je potrebno uraditi još više na tom polju.

Jelen je zatražila od čelnika evropskih banaka da osiguraju da se njihove filijale i podružnice u inostranstvu usklade sa sankcijama protiv Rusije.

Ona je naglasila da se američke sankcije Rusiji trenutno najviše zaobilaze preko Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Turske.

Ministarstvo finansija SAD i dalje istražuje nove mogućnosti koje bi smanjile prihode Rusije i sprečile Moskvu da nabavi proizvode koje koristi za rat u Ukrajini, zaključila je Jelen.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

23 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

6 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: