Visoki napon 4

20.05.2024.

22:00

Mercedes prekida razvoj nove platforme za električne automobile?

Ovaj potez bi trebalo da uštedi kompaniji milijarde evra.

Izvor: Index.hr, B92

Mercedes prekida razvoj nove platforme za električne automobile?
Mercedes

Podeli:

Mercedes navodno zaustavlja razvoj svoje nove mehaničke platforme za proizvodnju velikih električnih vozila (MB.EA), najverovatnije zbog sporije prodaje modela EQE i EQS nego što se očekivalo.

Kako je izvestio Handelsblatt, ovaj potez bi trebalo da uštedi milijarde u troškovima razvoja jer Mercedes preispituje svoju strategiju za buduće luksuzne automobile.

Ovo je velika promena jer je planirano da platforma MB.EA, koja je trebalo da bude spremna 2028. godine, donese nekoliko tehnologija prikazanih na modelu ultra dugog dometa Vision EQXX.

Među njima je bio i domet od preko hiljadu kilometara. Ali izgleda da (barem za sada) od te autonomije nema ništa.

Mercedes

Umesto toga, izveštaji kažu da će Mercedes napraviti polukružni zaokret i preusmeriti uštede u dalji razvoj svoje EVA2 mehanićke platforme, koju trenutno koriste pomenute električne krstarice EQS i EQE.

I pošto šef Mercedes-Benza Ola Kelenius uverava akcionare da će kompanija nastaviti da proizvodi električne motore i motore sa unutrašnjim sagorevanjem u doglednoj budućnosti, ukidanje MB.EA platforme moglo bi da produži postojanje modela poput prestižne limuzine S-Klase, dok prelazak na čisto električna vozila ne postane izvodljiviji.

Mercedes

"Mercedes-Benz će dosledno stvarati preduslove za novi vozni park sa neutralnim emisijama CO2 do 2039. godine“, navodi se u saopštenju kompanije.

"Očekujemo da će globalni udeo električnih automobila i plug-in hibrida u prodaji naših novih automobila dostići 50 odsto u drugoj polovini ove decenije. Tempo transformacije je određen tržišnim uslovima i potrebama naših kupaca."

Mercedes

"Napravićemo savršen Mercedes za svaki zahtev kupca. Tokom 2030-ih, fleksibilno ćemo ponuditi vozila sa potpuno električnim pogonom ili elektrifikovanim visokotehnološkim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem", saopštila je kompanija.

"Da bismo to postigli, učinili smo našu proizvodnju fleksibilnom u smislu pogonskih sistema. Da bismo dalje razvijali naš portfolio proizvoda, održivo ćemo koristiti efikasnost između novih i postojećih modela. Svi novi Mercedes-Benz modeli će zadovoljiti najviše zahteve naših kupaca", zaključuje se u saopštenju nemačkog proizvođača automobila.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

22 h

Podeli: