Svet 0

21.05.2024.

11:22

Zelenski, meta si

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kao vođa "neprijateljskog političkog režima“, legitimna je vojna meta, rekao je Dmitrij Medvedev, predsednik Saveta bezbednosti Rusije.

Izvor: Russia today

Zelenski, meta si
Profimedia

Podeli:

Govoreći za agenciju Tass o činjenici da ukrajinskom predsedniku ističe mandat na toj funkciji ali da novih izbora neće biti jer je u Ukrajini na snazi vanredno stanje zbog rata, Medvedev je rekao da pitanje legitimiteta Zelenskog kao predsednika nije od posebnog značaja za Moskvu.

"Za Rusiju konačni gubitak legitimiteta od strane pseudopredsednika bivše Ukrajine ništa neće promeniti", rekao je bivši ruski predsednik, napominjući da se lideri zemalja koje vode rat "uvek smatraju" legitimnim vojnim ciljem.

Medvedev je Zelenskog nazvao "ratnim zločincem", kojeg bi trebalo uhvatiti i izvesti pred lice pravde ili "likvidirati kao teroristu" zbog zločina nad Rusima i Ukrajincima.

Zelenski se pojavio na poternici ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova ranije ovog meseca, iako nisu objavljeni podaci o krivičnom postupku protiv njega.

Ustavna ovlašćenja sadašnjeg ukrajinskog predsednika istekla su 20. maja. Predsednički izbori su prvobitno bili zakazani za mart, ali su odloženi pod izgovorom vanrednog stanja, koje je uvedeno nakon početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, a više puta je prošireno od strane nacionalnog zakonodavstva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: