Zdravlje

Ponedeljak, 25.12.2023.

09:22

Obratite pažnju: Šest navika u ishrani koje usporavaju metabolizam

Kada želite da izgubite kilograme, vrlo je važno da obratite pažnju na očuvanje metabolizma.

Izvor: B92, klix.ba

Default images
Foto: ARMMY PICCA/Shutterstock

Metabolizam je odgovoran za pretvaranje hrane u energiju, pa njegovo usporavanje može dovesti do problema sa kilogramima.

Ukoliko 2024. godinu želite da započnete sa zdravijim navikama, pazite na namirnice koje svakodnevno jedete, ali i na vreme obroka, te na primenu raznih trendova u ishrani.

Jedete previše rafinisanih ugljenih hidrata

Poznato je da preterani unos rafinisanih ugljenih hidrata i šećera mogu štetiti vašem metabolizmu. Kako navodi dijetetičarka Mari Sabat, ishrana koja sadrži slatke namirnice i beli hleb može ubrzati rast šećera u krvi, a to može poremetiti vaš metabolizam.

Ne unosite dovoljno zdravih masti

Iako su masti veoma kalorične, važno je znati da je unos zdravih masti koje možete pronaći u namirnicama kao što su riba i orašasti plodovi veoma važan za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Smanjeni unos zdravih masti može dovesti do poremećaja hormona i celokupnog metaboličkog sistema.

Brza dijeta

Brze dijete nisu najbolji izbor ako želite dugoročno da izgubite kilograme, a takođe mogu i usporiti vaš metabolizam. Ograničavanje broja kalorija može dovesti do gubitka mišićne mase, što dovodi do težeg održavanja telesne težine.

Pijete previše alkohola

Ako želite da izgubite kilograme i sačuvate zdravlje metabolizma, važno je da smanjite unos alkohola, jer kada pijete alkohol, telo daje prioritet njegovoj razgradnji i zbog toga može dovesti do takozvanog skladištenja masti. Pritom, alkohol može dovesti do povećanog apetita i veće želje za kaloričnim obrocima.

Ne jedete dovoljno proteina tokom dana

Proteini su veoma važni za očuvanje i izgradnju mišićne mase, a takođe dovode do jačanja metabolizma. Stoga, poželjno je da u svim svojim obrocima imate izvor zdravih proteina, a ukoliko pokušavate da skinete kilograme, dodatno povećajte njihov unos.

Preskačete doručak

Zbog ubrzanog načina života, mnogi ljudi preskaču obroke. No, to ne bi trebalo da radite. To se posebno odnosi na prve obroke u danu. Doručkom pokrećete svoj metabolizam i podstičete ga na sagorevanje kalorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: