Četvrtak, 07.03.2019.

13:30

Glavni benefiti cloud tehnologije za kompanije

Cloud tehnologija je prisutna već više od 20 godina i nastavlja da se razvija velikom brzinom, nalazeći pritom široku primenu u poslovnom svetu. Sve veći broj kompanija u cloud tehnologiji vidi pouzdanog saveznika koji utiče na povećanje konkurentnosti, optimizaciju troškova i poboljšanje sveukupne efikasnosti poslovanja.

Izvor: B92

Glavni benefiti cloud tehnologije za kompanije
Ilustracija / Foto: Depositphoto/Melpomene

Prema najnovijem izveštaju kompanije RightScale, čak 96% anketiranih biznisa koristi neki vid cloud tehnologije. Velike kompanije prednjače u pogledu strateškog planiranja i količine budžeta koji namenjuju implementaciji cloud rešenja.

„Kompanije u Srbiji sve više prepoznaju prednosti novih tehnologija i traže način da ih uspešno implementiraju kako bi unapredile svoje poslovanje. Mainstream Enterprise cloud platforma nastala je kao rezultat desetogodišnjeg iskustva u hostovanju naprednih sistema i skrojena je tako da klijentima omogući ostvarenje maksimalnih prednosti za unapređenje poslovanja“, objašnjava Ljubiša Radivojević, direktor kompanije Mainstream.

Ukazujemo vam na neke od glavnih prednosti cloud tehnologije

Brzina i fleksibilnost poslovanja

Pre pojave cloud-a, kompanije bi već na samom početku poslovanja morale da investiraju značajna sredstva u opremu, softvere i sisteme za skladištenje podataka. Fluktuacije u pogledu obima posla zahtevale su i dodatna ulaganja u prilagođavanje infrastrukture.

Cloud tehnologija donosi rešenja koja prate rast kompanija. Ona omogućava i skalabilnost i stalnu dostupnost resursa. Ove karakteristike pokazuju se krucijalnim za poslovanje u uslovima promenljivog poslovnog ambijenta.

Povećanje dostupnosti i sigurnosti podataka

U poređenju sa lokalnim serverima, cloud tehnologija nudi znatno veći nivo bezbednosti. Zahvaljujući činjenici da se podaci čuvaju off-site, cloud je postao deo disaster recovery strategije.

Ljubiša ističe: „Dostupnost i sigurnost podataka korisnika za nas su uvek na prvom mestu. Zato ulažemo u napredne sisteme praćenja, kako bismo na vreme detektovali potencijalne probleme, reagovali preventivno i obezbedili dostupnost sistema. IT katastrofe su moguće uprkos pažljivom ulaganju u njihovu prevenciju. Iskustvo klijenata kompanije Mainstream, pokazuje da su ove situacije kod cloud tehnologije znatno ređe nego kod in-house rešenja. Istovremeno, provajderi cloud servisa, kroz rad sa velikim brojem različitih klijenata i koncentracijom stručnih kadrova, imaju daleko veće ekspertsko znanje i iskustvo u rešavanju eventualnih problema, ali i u davanju relevantnih saveta.“

Optimizacija troškova i povećanje efikasnosti

Prepuštanjem IT sistema trećoj strani, kompanija se oslobađa značajnog dela izdataka, počev od troškova za električnu energiju, preko plaćanja za hardversku upremu, pa sve do ulaganja u IT kadar unutar kompanije. Otuda cloud sistem doprinosi većoj efikasnosti poslovanja.

„Gomex kao jedna od uspešnih trgovinskih lanaca zabeležila je odlične rezultate u 2017. godini. Međutim, bilo je neophodno unaprediti postojeću IT infrastrukturu koja bi mogla da isprati ovaj poslovni razvoj. Nakon prebacivanja dela njihovog postojeće infrastrukture u dodeljeni private cloud rešeni su problemi dostupnosti, brzine i zabeleženi su znatno niži troškovi infastrukture u poređenju sa prethodnim in-house rešenjem. Uz to, celo okruženje bilo je znatno bezbednije i omogućilo je kompaniji Gomex da se fokusira na razvoj drugih segmenata poslovanja.“ naveo je Ljubiša.

Bolja produktivnost i podloga za inovacije

On dodaje da je prvi korak koji se preduzima u saradnji sa klijentima uvek analiza postojećeg stanja i procena budućih potreba. „Na osnovu njih dajemo predloge unapređenja njihove infrastrukture i analizu isplativosti prelaska na cloud tehnologije.“

Cloud rešenja povećavaju produktivnost za 35-45%, a saradnjom preko cloud-a mogu povećati efikasnost internih poslovnih operacija za čak 90%. Pristupom prilagođenim svakoj kompaniji, ekspertskom podrškom i sigurnošću koju pruža Enterprise Cloud platforma, kompanije mogu optimizovati i modernizovati svoj IT sistem, a time i samo poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: