Život

Nedelja, 10.11.2013.

18:35

Protest ruskog umetnika - hrabrost ili ludost?

Ruski umetnik Petar Pavlenski izveo je neobičan performas na Crvenom trgu, baš na dan i u čast 10. novembra - Dana ruske policije. Naime, on je doslovce prikovao svoje genitalije za kaldrmu Crvenog trga.

Izvor: B92

Default images

Policajci su u početku bili šokirani, ali nisu dirali Pavlenskog već su ga nakon nekog vremena pokrili ćebetom.

Nakon sat i po performansa kola hitne pomoći odvela su Pavlenskog u bolnicu, a nakon toga je trebalo da se javi u policijsku stanicu zbog svoje art akcije sa genitalijama.

Meta umetnikovog protesta je, kako je sam izjavio, apatija u savremenom ruskom društvu i mogućnost da takvo stanje "Rusiju pretvori u policijsku državu".

Inače Pavlenski je poznat po neobičnim umetničkim instalacijama u kojima je uvek go, a njegov ud deo art projekta, pa se tako nedavno pred ruskim tužiteljstvom go zamotao u bodljikavu žicu, a u znak podrške pank grupi Pussy Riot čije članice trenutno odrađuju zatvorsku kaznu zbog "uvrede vernika" i svoje punk molitve u pravoslavnom hramu Hrista spasitelja.

Pavlenski je sebi zašio usta ispred Kazanskog hrama u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: