Svet 0

24.05.2024.

16:06

Konačno: Mirno je

Na Novoj Kaledoniji protekla noć je bila relativno mirna, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron posetio to francusko pacifičko ostrvo posle više od nedelju dana nereda.

Izvor: Tanjug

Konačno: Mirno je
Tanjug/AP Photo/Nicolas Job

Podeli:

Kako je navedeno, policija je jutros uklonila oko 100 barikada koje su postavili demonstranti na putevima, prenosi Rojters.

Visoka komisija Francuske zadužena za bezbednost na ostrvu, navela je da je rasporedjeno oko 3.000 policajaca i da je do sada zbog izazivanja nereda uhapšeno ukupno 350 ljudi.

Makron je u četvrtak pauzirao na nekoliko sedmica usvajanje zakona kojim se proširuje pravo glasa na Novoj Kaledoniji na francuske gradjane koji žive na tom ostrvu više od 10 godina, što je protivno Numeanskom sporazumu iz 1998. godine, prema kojem niko ko se doselio na ostrvo posle te godine nema pravo glasa.

Makron je izjavio da će prvo tražiti širi politički dogovor o buducnosti ostrva sa predstavnicima iz svih delova stanovništva.
Na Novoj Kaledoniji domorodački narod Kanak čini 41 odsto stanovništva, a separatisti na ostrvu smatraju da bi proširenje spiska birača pogodovalo profrancuskim političarima.

Francuska je anektirala Novu Kaledoniju 1853. godine, a Nova Kaledonija je iz statusa kolonije prešla u status prekomorske teritorije 1946. godine.
 

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: