Aktuelno 0

24.05.2024.

11:59

Bela kuća ne pušta svoje: SAD blizu zakona o zaštiti velikih AI modela

Vlada SAD je korak bliže zakonu koji bi joj olakšao ograničenje izvoza velikih AI modela.

Izvor: Rojters

Bela kuća ne pušta svoje: SAD blizu zakona o zaštiti velikih AI modela
Phonlamai Photo / Shutterstock.com

Podeli:

Odbor koji je za to odgovoran u Predstavničkom domu prihvatio je predlog zakona kojim bi vlada mogla Amerikancima da zabrani rad sa strancima na razvoju AI sistema, ukoliko se smatra da bi to bilo pretnja po nacionalnu bezbednost.

Najverovatnije Vašington na ovaj način želi da suzbije kineske ambicije u istom segmentu, a postoje zabrinutosti da bi kineski AI modeli mogli da budu korišćeni za mešanje u američke predsedničke izbore, navodi agencije Rojters.

Ovo se ne pominje prvi put, ali još nije do kraja poznato na koji način bi SAD mogle da zaštite svoje velike i napredne modele veštačke inteligencije.

Poslednjih nekoliko godina kompanije širom sveta rade na razvoju različitih AI modela i alata, i mada su američki najpoznatiji, ni Kina ne zaostaje preterano za Vašingtonom, odnosno američkim tehnološkim firmama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: