Aktuelno 0

24.05.2024.

11:59

Bela kuća ne pušta svoje: SAD blizu zakona o zaštiti velikih AI modela

Vlada SAD je korak bliže zakonu koji bi joj olakšao ograničenje izvoza velikih AI modela.

Izvor: Rojters

Bela kuća ne pušta svoje: SAD blizu zakona o zaštiti velikih AI modela
Phonlamai Photo / Shutterstock.com

Podeli:

Odbor koji je za to odgovoran u Predstavničkom domu prihvatio je predlog zakona kojim bi vlada mogla Amerikancima da zabrani rad sa strancima na razvoju AI sistema, ukoliko se smatra da bi to bilo pretnja po nacionalnu bezbednost.

Najverovatnije Vašington na ovaj način želi da suzbije kineske ambicije u istom segmentu, a postoje zabrinutosti da bi kineski AI modeli mogli da budu korišćeni za mešanje u američke predsedničke izbore, navodi agencije Rojters.

Ovo se ne pominje prvi put, ali još nije do kraja poznato na koji način bi SAD mogle da zaštite svoje velike i napredne modele veštačke inteligencije.

Poslednjih nekoliko godina kompanije širom sveta rade na razvoju različitih AI modela i alata, i mada su američki najpoznatiji, ni Kina ne zaostaje preterano za Vašingtonom, odnosno američkim tehnološkim firmama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: