Petak, 11.07.2014.

10:15

Ilon Mask poklonio milion dolara za Muzej Nikole Tesle

Na dan 158. rođendana genijalnog naučnika Nikole Tesle - koji je proslavljen u celom svetu - učinjen je veliki korak ka izgradnji budućeg Teslinog muzeja u Njujorku.

Izvor: Izvor: CNN

Default images

Iloan Mask, pronalazač i milioner i vlasnik “Tesla Motors”, donirao je milion dolara za Naučni centar Tesla u okrugu Safolk u Njujorku na Long Ajlendu, na mestu Vardenklifa, jedine preostale laboratorije slavnog naučnika. Za taj potez Maska veliku zaslugu ima jedan autor veb stripa, prenosi CNN.

Metju Inman, čiji strip i sajt the Oatmeal privlači milione čitalaca svakog meseca, potvrdio je u četvrtak da je razgovarao sa Maskom i da mu je on potvrdio donaciju.

Inman je rekao da mu je Mask rekao dve stvari tokom telefonskog razgovora:
- napraviće punkt za punjenje Tesla automobila na parkingu ispred muzeja.
- doniraće milion dolara da se muzej napravi i počne sa radom.


Osnivač komapnije Tesla Motors već je ranije donirao 2,500 dolara za budući muzej.

Naučni centar Tesla potvrdio je ovu vest na svom titeru. U jednom od svojih stripova, Inman je poredio Teslu i “stao na njegovu stranu” sa svojim (u svetu poznatijim savremenikom) rivalom Tomasom Edisonom. 2012. godine organizovao je akciju da kupi Vardenklif i da ga pretvori u muzej posvećen Nikoli Tesli.

Ubrzo je pokrenuo akciju na sajtu Indiegogo, koju je nazvao “Hajde da napravimo “prokleti” Teslin muzej” (Let's Build a G**damn Tesla Museum), koja je sakupila neverovatnih 1,3 miliona dolara. Od tada do danas prikupljena suma dostigla je skoro 8 miliona dolara potrebnih da se prostor restaurira i izgradi Muzej.
Varderklifov toranj
Ove godine je Inman u svom stripu recenzirao novi Tesla Model S i praktično kroz njega pozvao Maska da pomogne. Par sati od objavljivanja tog stripa Mask je postovao na Tviteru: "Biće mi drago da pomognem.”

Foto: Ilon mask WIKI/The Summit 2013 - Picture by Dan Taylor / Heisenberg Media

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: