Subota, 18.05.2013.

20:40

Banjaluka: Nađeno jaje iz 17. veka

Radnici preduzeća "Porobić", koji obavljaju rekonstrukciju najstarijeg istorijskog spomenika u Banjaluci, tvrđave Kastel, prilikom radova na bedemu pronašli su zanimljive predmete iz 17. i 18. veka, a među njima i jedno potpuno očuvano jaje.

Izvor: Tanjug

Default images

Pronađeno je jedno potpuno očuvano kokošije jaje sa tragovima maltera na ljusci, jedno đule, kao i dobro očuvani kovani klinovi od gvožđa, kazali su arheolozi Muzeja RS Slavica Arsenijević i Goran Simonović.

"Radnici su prilikom raziđivanja gornje zone bedema u njegovoj unutrašnjosti, u malteru, pronašli potpuno očuvano jaje. Zna se da je bedem, kao i ostali danas vidljivi delovi utvrđenja nastao u periodu turske vladavine, u vreme velikog građenja i dograđivanja na ušću Crkvene u Vrbas, od kraja 16. do početka 18. veka", objasnio je Simonović.

Može se sa sigurnošću tvrditi da je i jaje dospelo u zid u to vreme prilikom gradnje bedema, što pokazuje, kako je kazao, da su graditelji u nameri da pojačaju vezivno svojstvo krečnog maltera kojim su tada zidali u njega dodavali i jaja.

Pronađeno đule, kažu arheolozi, potiče iz vremena austrijsko-turskog rata iz 1737. godine, odnosno čuvene bitke kod Banjaluke koju su Austrijanci izgubili.

Pored toga, pronađeni su i turska lula, keramičke posude i drugi predmeti iz turskog doba, piše "Glas Srpske".

Do sada je istražen samo manji deo ovog kompleksnog i slojevitog lokaliteta, smeštenog u srcu Banjaluke, navodi "Glas Srpske".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: