Zdravlje

Utorak, 22.06.2021.

17:57

Prva turska vakcina protiv koronavirusa u trećoj fazi ispitivanja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja prva turska vakcina protiv koronavirusa koja će se zvati "Turkovak".

Izvor: Beta

Prva turska vakcina protiv koronavirusa u trećoj fazi ispitivanja
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Ministar zdravstva Fahrudin Koča rekao je da su ispitivanja u prvoj i drugoj fazi pokazala imunološki odgovor na vakcinu i njenu bezbednost. Istakao je da je vakcina "ponos države".

Erdogan je rekao da je neophodno da Turska ima svoju vakcinu koju će koristi i izvoziti.

"Turkovak" koristi tehnologiju "inaktiviranog virusa" i razvijen je na Univerzitetu Erdžies, u Anadoliji.

Prvu dozu u trećoj fazi ispitivanja primio je danas jedan dobrovoljac, što su putem video-konferencije gledali Erdogan i drugi zvaničnici.

Turska sada koristi kinesku vakcinu proizvođača Sinovak i Fajzer/Biontek, a uskoro će i ruski Sputnjik V.

U Turskoj, koja ima 82 miliona stanovnika, do sada, je dato ukupno 43,5 miliona doza vakcina, a od danas mogu da se vakcinišu svi građani stariji od 25 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: