Petak, 30.01.2015.

08:38

I blago povišen holesterol okidač za infarkt

Čak i malo povišen holesterol u srednjim godinama znatno povećava rizik od srčanih oboljenja, pokazala su istraživanja.

Izvor: magazin.net.hr

Default images

Ljudima s blago povišenih holesterolom u periodu između 35. i 55. godina rizik od srčanih oboljenja može se povećati čak i do 40 posto, zaključak je studije koju prenosi BBC.

Stoga se obavezno preporučuje kontrola visine holesterola, ističu autori koji su pratili oko 1.500 ispitanika.

"Masne godine" odnose žrtve, upozorili su.

Iako svaka osoba s umereno povišenom masnoćom u krvi neće morati da uzima lekove u tu svrhu, može da ima koristi od promene načina ishrane i veće telesne aktivnosti, rekla je En Mari Navar-Bogan, voditeljka studije objavljene u časopisu Circulation.

“Ono što radimo krvnim žilama u 20-im, 30-im i 40-im direktno utiče na bolesti u starosti i ako čekamo do 50. ili 60. na prevenciju od srčanih bolesti, biće kasno” rekla je.

Prevelika masnoća u krvi može prouzrokovati postupno taloženje masnih naslaga na ćelijskim zidovima krvnih živla i suziti ih, što otežava protok krvi kroz srce, mozak i telo.

Tada krvne žile mogu imati toliko naslaga da se oseća srčana bol (angina pectoris) ili doživi srčani udar.

foto: flickr.com/euthman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: