Zdravlje

Četvrtak, 23.05.2019.

14:24

Ova bolest pogađa sve više mladih. Važna rana dijagnoza

Rana dijagnoza hroničnog artritisa je najvažnija za uspešno lečenje i očuvanje radne sposobnosti i kvaliteta života obolelih, ukazano je na skupu u Beogradu o toj bolesti koja pre svega pogađa mlađe ljude.

Izvor: B92, Beta

Ova bolest pogađa sve više mladih. Važna rana dijagnoza
Foto: depositphotos.com/stockasso

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije kampanjom "Ne odlaži, vreme je za rad", nastoji da podigne svest u javnosti o tome koliko je važno da se rano počne sa lečenjem hroničnog artritisa od kojeg u Srbiji boluje oko 70.000 ljudi, a 35.000 njih ima reumatoidni artritis.

Predstavnici tog udruženja i Udruženja reumatologa Srbije pozvali su nadležne institucije da omoguće da rade i oni kod kojih su reumatske i mišićno-skeletne bolesti izazvale invalidnost.

Pomoćnik direktora Instituita za reumatologiju u Beogradu Predrag Ostojić rekao je da se u proseku hronični artritis dijagnostifikuje u roku od godinu dana, a poželjno je najduže tri meseca kako bi se zaustavilo zapaljenje zglobova pre nego što oni budu oštećeni.

"Glavni razlozi što nije kraći postupak dijagnoze bolesti je needukovanost stanovništva, zatim lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti slabo prepoznaju tu bolest, a u Srbiji nema ni dovoljno reumatologa", rekao je Ostojić.

On je istakao da se u Srbiji već deset godina u lečenju hroničnog artritisa primenjuju svi inovativni, biološki lekovi i da tu terapiju prima skoro 2.000 obolelih, među kojima je 200 dece.

To su, kako je objasnio, skupi lekovi, što je ograničenje da budu dostupni većem broju obolelih, pa se koriste u slučajevima kada lečenje klasičnim hemijskim lekovima nije bilo efikasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: