Kultura

Četvrtak, 14.06.2012.

14:37

Ministar kulture: Mnogo smo uradili

Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva predstavio je danas drugi tromesečni izveštaj o radu tog ministarstva i naglasio da ni on, ni ministarstvo nisu učestvovali u predizbornoj kampanji i zato smatra da je bitno da se istaknu poslovi koji su završeni.

Izvor: Tanjug

Default images

On je naveo da su od prethodnog izveštaja obnovljeni ili otvoreni Poštanski muzej, Narodni muzej u Kruševcu, Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Tekstilni muzej u Stojkovcu, Crkva brvnara u Sevojnu, Crkva Svetog Save u manastiru Kuveždinu i niz depoa u mnogim kulturnim institucijama.

Marković je naglasio da je sve ovo urađeno novcem građana i, što je bitno, ostaće građanima Srbije.

On je ponovo čestitao Muzeju u Prijepolju za dobijenu međunarodnu nagradu i podsetio da je učestvovao pre mnogo godina u pokretanju inicijative da se otvori ovaj muzej, dodavši da je veoma ponosan što je ovih dana otvoren još jedan objekat u okviru tog projekta.

Ministar je takođe najavio da će 29. juna biti otvorena jedna od najznačajnijih izložbi koju organizuje Ministarstvo kulture u saradnji sa Arhivom Srbije, posvećena arhivskoj građi iz Dubrovačkog arhiva.

On je dodao da je u pripremi ove izložbe učestvovala Srpska crkvena opština Dubrovnika, ali i Ministarstvo kulture Hrvatske.

Od značajnih događaja između dva izveštaja o radu ministarstva Marković je izdvojio važne međunarodne aktivnosti u okviru koje su održane dve ekspertske konferencije u vezi sa predstedavanjem Srbije Savetom ministara kulture Jugoistočne Evrope.

On je rekao da je bilo veoma prijatno prisustvovati ovim skupovima kao predstavnik Srbije, pošto je Srbija pominjana samo u najboljem kontekstu, kao primer partnerstva i kao primer rada na planu kulture.

Ministar je najavio da će Srbija u narednom periodu biti prisutna na Bijenalu u Veneciji, a u sredu 20. juna u Etnografskom muzeju biće zvanično otvoren Centar za nematerijalnu baštinu čime će biti prevaziđene teškoće vezane za pravljenje spiskova predloga za UNESCO u vezi sa nematerijalnom baštinom.
Foto: Beta
Marković je ponovio da je kultura jedina oblast u kojoj nisu smanjena sredstva iz budžeta za 2012. godinu, niti je izgubljeno neko radno mesto u kulturnim ustanovama.

U okviru međunarodne saradnje potpisan je Protokol o povraćaju kulturnih dobara iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, program saradnje u oblasti kulture i umetnosti sa Republikom Makedonijom, a Srbija je bila počasni gost na 9. Sajmu knjiga u Solunu održanom od 24. do 27 . maja.

Završeni su konkurs za otkup knjiga objavljenih 2011. za potrebe javnih biblioteka na teritoriji Srbije, konkursi za sufinansiranje projekata/programa elektronskih medija sa sedištem na Kosovu i Metohiji u 2012, kao i u oblastima javnog informisanja osoba sa invaliditetom i javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona u 2012.godini.

U Izveštaju o radu je navedeno da je završen i konkurs za prikupljanje predloga za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2012. i konkursi za sufinansiranje razvoja filmskog scenarija (2011), proizvodnje domaćih dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova za 2011, izdavanja prvih izdanja kapitalnih dela koja se objavljuju na srpskom jeziku u oblasti kulture i vrednih dela iz oblasti domaće i prevodne književnosti u 2012. i drugo.

Završen je rad na izradi Nacrta zakona o javnom informisanju, Nacrta zakona o javnim radio-televizijskim servisima i Prednacrta zakona o elektronskim medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: