Kultura

Sreda, 28.07.2010.

17:14

Fotografije vredne 200 mil dolara

65 negativa na staklenim pločama, koji su pre 10 godina kupljeni za 45 dolara, delo su čuvenog američkog fotografa Ansela Adamsa i vrede više od 200 miliona dolara.

Izvor: B92

Default images

Rick Norsigian je 2000. godine kupio, u antikvarnici u Fresnu, kutiju punu negativa na staklenim pločama. Norsigian, po zanimanju umetnik, razvio je fotografije i primetio veliku sličnost sa radovima Ansela Adamsa (1902-1984), čuvenog po crno-belim snimcima sa američkog zapada, pre svega iz parka Josemiti.

"Ne postoji zvanično telo koje može da potvrdi autentičnost fotografija, za razliku od slika, a na njima nema ni potpisa koje delo povezuje sa umetnikom", objasnio je u saopštenju Norsigianov advokat.

Dokazivanje da je reč o Adamsovim radovima trajalo je godinama.

U tome su učestvovali eksperti različitih oblasti koji su pronašli dokaze da je reč o radovima čuvenog fotografa, čijih je 5.000 negativa - trećina njegovih radova iz mladosti - izgorelo 1937. godine u požaru u njegovoj mračnoj komori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: