Kultura

Subota, 24.06.2017.

19:28

Dani orgulja od 27. juna do 6. jula

Dani orgulja – Dies organorum je međunarodni festival posvećen osobenom instrumentu, kako ga često nazivaju – kraljici instrumenata – jer u sebi objedinjuje zvuk čitavog orkestra. Kao simbol leta u Beogradu, festival će se po 17. put održati u periodu od 27. juna do 6. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije, u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

Izvor: B92

Dani orgulja od 27. juna do 6. jula
Foto: Promo

Renomirani evropski i domaći orguljaši će tokom šest koncerata demonstrirati široke mogućnosti veličanstvenih orgulja italijanskog graditelja Zanina, i raznolik repertoar muzike za orgulje, vodeći nas kroz različite stilske pravce od baroka do danas. Prateći programi, koncerti za najmlađe i majstorske radionice u okviru Letnje škole orgulja, odvijaće se u Muzeju nauke i tehnike.

Učesnici ovogodišnjeg izdanja festivala su: Martin Šmeding, Nemačka, Marko Petričić, SAD/Srbija, Zoltan Borbelj, Srbija, Pavel Kohout, Češka, Julija Lener, Austrija, Lana Jelenković, Srbija, Filip Rebman, Nemačka, Aleksandar Solunac, Srbija i Sebastijan Marhold, Nemačka, kao i Marija Družijanić i Baby Artish koji su i ovog puta zaduženi za program namenjen deci.

Kao i prethodne dve godine, nastavljena je saradnja sa Studijom za ranu muziku i Festivalom rane muzike, pa je 15. juna zajednički organizovan koncert luksemburškog orguljaša Morisa Klementa, rezidencijalnog orguljaša Luksemburške filharmonije.

Festival se svečano otvara u utorak 27. juna. Otvaranje festivala Dani orgulja – Dies organorum je ujedno i zatvaranje multidisciplinarnog programa obeležavanja Jubileja - 500 godina Reformacije, koji realizuje Goethe-institut u Beogradu u saradnji sa partnernima. Ovim povodom nemački orguljaš Martin Šmeding (Martin Schmeding) izvešće kompozicije bazirane na luteranskim koralima od 17. do 20. veka, na koncertu Od Baha i dalje (Bach and Beyond).

Orguljaš našeg porekla koji živi i radi u SAD-u, Marko Petričić, će u sredu, 28. juna, na orguljama i bajanu izvesti program, koji nastavlja temu koncerta Šmedinga i posvećen je Johanu Sebastijanu Bahu i luteranskom nasleđu.

Koncertom pod nazivom U formi svite, orguljaš Zoltan Borbelj, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, predstaviće stilski različita dela savremenih autora iz Nemačke, Holandije, Srbije i Francuske, pisana u istoj formi, u obliku svite. Koncert će se održati u petak, 30. juna.

Vikend je rezervisan za program posvećen deci i biće održan u Muzeju nauke i tehnike, u prostoru u kome će se odražvati i veći deo Letnje škole orgulja namenjen učenicima i studentima orgulja i njihovim kolegama, to jest mladim profesionalcima.

U utorak, 4. jula, posetioci će biti u prilici da ponovo slušaju orguljaša iz Češke, Pavela Kohouta, čije koncerte beogradska publika dobro pamti. Pavel Kohut će i ovog puta izvesti dela za orgulje različitih stilskih epoha, kao i poznata orkestarska dela aranžirana za orgulje, i tako prikazati maksimalan potencijal hvaljenih Zaninovih orgulja u Katedrali.

Već naredne večeri, u sredu, 5. jula, biće ugošćena orguljašica iz Austrije, Juliju Lener (Julia Lehner), koja je trenutno jedna od najperspektivnijih mladih orguljaša ove zemlje, pobednica prestižnih orguljaških takmičenja u Evropi i Americi. Okosnicu njenog koncertnog programa činiće orguljska dela J. S. Baha, produbljujući temu sa kojom započinjemo Festival.

Zatvaranje festivala uz zvuke fanfara, to jest orgulja u kombinaciji sa dve trube i tubom, planirano je za četvrtak, 6. jula, a progam će zajednički izvesti muzičari iz Srbije, Nemačke i Austrije. Gosti su Filip Rebman, trubač Katarske filharmonije i Sebastijan Marhold, tubista Bečke filharmonije, a njihovi domaćini biće orguljašica Lana Jelenković i Aleksandar Solunac, trubač Beogradske filharmonije.

Program koncerta uporedo predstavlja kombinaciju zvuka orgulja i trube/a onako kako su je čuli kompozitori u 17. veku u doba baroka (Biber i Frančeskini) i u 20. veku (Perisketi i Hovanes). Saradnja domaćih i stranih muzičara u okviru kamernih projekata dragocena je ne samo za muzičare koji su njen deo, ili publiku koja na koncertu ima priliku da uživa u rezultatu udruživanja njihovih talenata i veština, već i za promociju naše kulturne sredine i pozicioniranje Beograda na evroskoj kulturnoj mapi.

Svi koncerti festivala Dani orgulja počinju u 20.30, a ulaz na koncerte je slobodan.

Važna odrednica pri selekciji ovogodišnjeg programa je bio i jubilej koji se ove godine obeležava – 60 godina rada Kulturnog centra Beograda.

"Iz tog razloga smo, za učešće u programu Festivala, poziv uputili muzičarima koji sa Kulturnim centrom Beograda imaju dugu i važnu saradnju i koji su svojim angažovanjem doprineli kvalitetu našeg programa, kao i one kojima je KCB bio značajna podrška u ključnim trenucima", navodi se u saopštenju.

Podršku festivalu pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradska opština Vračar, Goethe-institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, kao i brojni prijatelji festivala.

"Sa zahvalnošću ističemo i da se festival održava zahvaljujući gostoprimstvu i saradnji sa Beogradskom nadbiskupijom i Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije gde se nalazi Katedrala, kao i sa Muzejem nauke i tehnike", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: