Utorak, 23.04.2019.

18:31

Dušan Stojiljković - poslednji preživeli logoraš: Plakao sam kao dete kad mi je drug umro na rukama

Dušan Stojiljković, poslednji preživeli logoraš Koncentrcionog logora Mauthauzen govorio je danas na promociji nekoliko knjiga o slikaru Milošu Bajiću, takođe logorašu u Mathauzenu i o samom logoru.

Izvor: Tanjug

Dušan Stojiljković - poslednji preživeli logoraš: Plakao sam kao dete kad mi je drug umro na rukama
Foto: Danilo Dimitrijeviæ

Na konferenciji za medije u beogradskoj Kombank dvorani predstavljene su knjige "Monografija Miloša Bajića" Save Stepanova, "KL Mauthauzen, povratak nepoželjan" Ljubomira Zečevića i Tamare Ćirić Danilović, još jedna monografija Miloša Bajića autorke Ljubice Bube Miljković u izdanju Narodnog muzeja Srbije i knjiga "Zašto se niste ubili" Viktora Frankla.

Miloš Bajić je u toku Drugog svetskog rata bio odveden u zloglasni nacistički logor Mauthauzen i o njegovom životu i radu snimljen je film "Linija života" reditelja Darka Bajića, čija je premijera zakazana za 8. maj na festivalu Beldocs.

Stojiljković je je jedan od junaka filma i književni prevodilac i publicista. Za njega nema dileme da je film "Linija života" izuzetno delo koje će konačno osvetliti istinu o dešavanjima u KL Mathauzen i načinima prevazilaženja tih strahota.

"Amerikanci su poslali hiljadu i sto tona materjala o logoru u SAD pre suđenja zločincima koji su tamo dvodili ljude u smrt. Takođe, prvi istraživač Mathauzena u Čehoslovačkoj je naišao na 500 tona materjala o logoru, ali austrijske vlasti nisu imale para da to prenesu kod sebe", kazao je Stojiljković i naglasio da je Mathauzen stravičan logor.

"Ljudi su dovođeni u taj logor sa svih strana. Osuđenici iz više od 30 nacija su bili u logoru. Moj logorški broj je bio 107032. Na rukama mi je umro drug iz banjičkog logora i poslednja reč na usnama mu je bila 'mama'. Držao sam ga u naručiju, pojeo njegov poslednji zalogaj. Plakao sam tada kao dete", kazao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima 61 zločinac je izveden na suđenje zbog nedela u Mathauzenu, a od njih je 49 osuđeno na smrt vešanjem, a ostali su pomilovani.

"Sudija je prema sopstvenom priznanju na suđenju sproveo krstaški rat prema nacističkim banditima. U istoriji holokausta Mathauzen spada u nastrašnije logore", kazao je Stojiljković.

On je podsetio da je u našim Jajincima bila kuća u kojoj je biila komnada za iskopavanje leševa.

"Ona je organizovla iskopavanje u Jajincima, Pančevu i Nišu. U Beogradu se završio holokaust", kazao je Stojiljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: