Nedelja, 19.04.2015.

23:24

IZS: Zilkić i dalje jedini kandidat

Rok za podnošenje predloga za reis-ul ulemu Islamske zajednice Srbije ističe sutra, a jedina do sada poznata kandidatura je aktuelnog poglavara Adema Zilkića,

Izvor: Tanjug

Default images

Osim toga, Sandžački mešihat podseća da je Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije raspisao izbore za vrhovog poglavara IZS i njegovog zamenika 19. marta i da kandidate mogu predložiti svi organi i ustanove te islamske zajednice, pa Komisija očekuje još predloga.

U saopštenju se navodi se da su pored Odbora Medžlisa islamske zajednice Prijepolja, Novog Pazara i Tutina, kandidaturu Zilkića za reisul-ulemu Islamske zajednice Srbije, predložile medrese u Prijepolju i Tutinu, kao i odgojno-obrazovna ustanova "Nahla".

Sabora sandžačkog mešihata zatražio je danas od svih u Islamskoj zajednici i van nje da poštuju Ustav, Statut i druga akta te verske zajednice i, kako se navodi, neće prihvatiti neustavna rešenja.

Sabor, ističe se u saopštenju, traži poštovanje izborne procedure i svih radnji u toku izbora vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije.

Sabor Islamske zajednice Sandžaka ukazuje da neće dozvoliti cepanje Islamske zajednice i sprečiće, kako navodi, svako delovanje koje može nametati rešenja I njenno cepanje.

Sabor je oštro osudio mešanje političkih faktora, domaćih i stranih, kao i, kako se tvrdi, očigledne pokušaje pojedinih vladinih predstavnika po pitanju kandidature pojedinaca, koji su u proteklom periodu bili istaknuti rušitelji ugleda najviših predstavnika IZ-e i same institucije Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Sabor, takođe, zahteva od svih organa i ustanova da u okviru svojih potreba i mogućnosti obezbedi angažman svim stručnim i dobronamernim ljudima, a koji nisu u prethodnom periodu kršili islamske norme, i narušavali ugled institucije Islamske zajednice.

U saopštenju se napominje da je Izborna komisija dužna da u roku od pet dana, od isteka roka, proglasi listu kandidata i odredi datum održavanja izbora.

Prema saopštenju, kandidati za reis ul ulemu i zamenik reis ul uleme moraju biti istaknuti alimi (učenjak, verski učitelj) koji su obavljali dužnosti u IZS najmanje 10 godina i koji su svojim poznavanjem islamskog učenja i svojim ponašanjem stekli opsti ugled I poverenje pripadnika IZ.

Kandidati, kako se navodi, ne mogu biti mlađi od 40. godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: